Actualitate
Are Clujul cele mai scumpe tarife la parcări din țară? Singurul oraș care bate Clujul la prețuri este Capitala
Problema scumpirii parcărilor a fost îndelung dezbătută de clujenii nemulțumiți care s-au obișnuit să aibă mereu mașina la scară. Tarifele sunt scumpe, dar nu cele mai scumpe din țară și trebuie luat în considerare și salariul mediu în comparație cu celelalte orașe.
Sursă foto: Facebook Emil BocÎncepând de la 1 ianuarie, tarifele pentru parcare au crescut de la 5 lei la 7 lei pe oră în centrul Clujului, iar două ore costă 14 lei. Trebuie ținut însă cont că s-au făcut investiții în ceea ce privește confortul plății parcărilor. La sfârșitul anului trecut au fost instalate 100 de parcometre care funcționează în regim automon, doar cu energie solară.
Monitorul de Cluj prezintă situația parcărilor și în alte mari orașe ale țării, în comparație cu Cluj-Napoca. Trebuie ținut însă cont și că salariul mediu net la noi în oraș este de 3065 de lei, parcarea este gratuită în centrul municipiului între orele 21 și 07 și în zilele de duminică de asemenea nu se plătește.
București
Astfel, în București unde, într-adevăr, salariul mediu este mult mai mare decât în Inima Ardealului, ajungând în 2018 la suma de 3500 de lei, parcarea în zona zero este de 10 lei pe oră și este limitată la o durată de maximum 2 ore, iar după expirare se aplică o suprataxare cu dublul tarifului iniţial. De asemenea, se plătește o taxă pentru parcarea și pe timp de noapte.
Timișoara
De șase ani, șoferii care parchează în Timișoara plătesc același preț, iar oficialii din Primăria Timișoara nu vor să mărească aceste tarife. De aceea și în 2019 Timișorenii continuă să plătească în zona zero 3 lei/oră prin vouchere și 0,75 euro/oră + TVA prin SMS.
În Timișoara, salariul mediu net este de 2.992 de lei pe lună.
Oradea
Oradea s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, iar posibilitățile sunt din ce în ce mai multe. Salariul mediu net este de doar 2209 lei, mult mai mic în comparație cu Clujul, iar în ce priveşte taxele de parcare, plata anticipată cu cardul pe telefonul mobil sau cu tichet de parcare răzuibil s-a majorat cu 15,38%, de la 1,30 lei la 1,50 lei pentru 30 de minute, de la 2,60 lei la 3 lei pentru o oră şi de la 5,20 lei la 6 lei pentru două ore în acest an.
Sibiu
În Sibiu, unde salariul mediu net este destul de apropiat de cel al Clujului, 2787 lei, prețul parcărilor a crescut foarte mult într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea este mult mai mic decât la noi. În centrul orașului, sibienii trebuie să scoată 2 lei pentru o jumătate de oră și 10 lei pe zi.