Actualitate

Plăţi ilegale, mită sau finanţarea ilegală a partidelor? Clientelismul politic şi dezastrul de la Centrul de Deşeuri. Ce ascund contractele?

Lună de lună, Centrul de Deşeuri, faimoasa investiţie pusă pe butuci de incompetenţii din Consiliul Judeţean Cluj, înghite tot mai mulţi bani. Blocat în iţele greşelilor de proiectare şi în bâlbâielile autorităților, forul judeţean a încheiat la tot pasul contracte păguboase, unde serviciile nu au fost respectate.

Un proiect prost făcut, lucrări “malefice”, ilegale şi care nu corespund cerinţelor tehnice, suspiciuni legate de calitatea materialelor folosite, toate astea au făcut din proiectul Centrului de Deşeuri cel mai răsunător eşec al administraţiei judeţene, care, în 8 ani de zile, a ajuns să coste clujeanul de rând peste 100 de milioane de euro. Cum s-a ajuns aici?

Contractele de consultanţă care ascund mite


Expert Forum a analizat o parte dintre contractele de consultanță din perioada 2007-2018, pentru a vedea cine sunt firmele care au câștigat cei mai mulți bani din contracte publice și dacă succesul lor se explică doar prin calitatea serviciilor prestate sau există și un factor politic care explică ascensiunea acestora.

“Experiența DNA din ultimii ani ne arată că un contract de consultanță poate fi o metodă foarte eficientă de a masca plăți ilegale, mită, finanțarea ilegală a partidelor politice sau pur și simplu pentru a te îmbogăți ilicit. Timpul pe care o persoană atestă că l-a petrecut pentru realizarea unui produs sau serviciu este mai dificil de cuantificat decât realizarea unui drum. Evident, nu înseamnă că lucrările nu pot fi supraevaluate sau nerealizate deloc. Contractele de consultanță sunt relevante întrucât o mare parte din profit rămâne la firmele care execută contractele, astfel că miza de a obține bani ușori este și mai mare”, scrie expertforum.ro.


Consultanța – un sector clientelar

Expert Forum a analizat primele 100 de firme, după valoarea contractelor câștigate, iar rezultatul a fost că o parte semnificativă dintre aceste firme au acționari cu legături politice, cu instituții ale fostului regim comunist sau au deținut funcții de conducere în instituții relevante pentru subiect, au dosare penale pentru infracțiuni de fraudă din bani publici sau evaziune fiscală.


“Efortul pentru a câștiga acest tip de contract merită, întrucât cea mai mare parte din profit rămâne la firmă, spre deosebire de lucrări de construcții, unde se investește în materie primă sau mâna de lucru (...) Interesul firmelor nu este mereu evident, iar proprietarii reali (cum ar fi oameni politici) se pot ascunde în spatele unor asociați sau administratori care nu sunt persoane cu notorietate.  Donațiile către partide sau alianțe politice, fie că sunt făcute în numele unei persoane fizice sau a uneia juridice sunt legale, însă pot arăta că firmele respective sunt apropiate sau au interese față de un anumit partid”, spun reprezentanţii Expert Forum.

Cum a fost îngropat Centrul de Deşeuri


Cel puţin patru firme, toate în legătură cu construcţia Centrului de Deşeuri, apar în cercetarea Expert Forum, firme care au încasat milioane de lei şi care nu şi-au respectat obligaţiile.

Confort SA


Firma a fost înființată în 1991 și este în insolvență. Acționar majoritar este MCT Impex SRL (88.42%), Georgică Cornu (6.08%), Steel Confort SRL (1.84%), Caraiman Lucian (1.06%). La rândul său, MCT Impex are ca asociați pe Georgică Cornu și Lucian Caraiman. Firma este în faliment.

Lucian Caraiman a fost condamnat la închisoare. Numele său apare într-un dosar legat de mită și delapidare, după ce acesta i-a dat mită directorului general al filialei Electrica Banat pe mai multe contracte de execuţie a unor lucrări. Și numele lui Georgică Cornu figurează în mai multe dosare penale. Un exemplu: un prejudiciu de 23 milioane lei într-un contract cu Regia Autonomă de Activități Nucleare în cadrul căruia i s-a returnat contravaloarea garanției, deși lucrările nu au fost realizate Mai mult, CNADNR a indicat faptul că societatea a primit zeci de milioane de lei pentru lucrări care nu au fost executate sau au fost mult supraevaluate.

În 2011, Confort SA a câştigat licitaţia pentru construirea Centrului de Deşeuri la o valoare de 107 milioane lei (23 milioane euro). După câştigarea licitaţiei, firma lui Georgică Cornu a încasat de la Consiliul Judeţean Cluj suma de 19,1 milioane lei (4,1 milioane euro) pe diferite lucrări. La scurt timp după câştigarea contractului, Confort SA a intrat în insolvenţă, dar Consiliul Judeţean a mai făcut alte plăţi către această firmă în valoare de 52,5 milioane de lei (11,4 milioane de euro). La acea vreme, Confort a lăsat lucrarea construită în proporţie de 65%.

Romair Consulting SRL

Firma este deținută de Gheorghe Boeru, investigat într-un dosar al DNA. Potrivit expertforum.ro, Romair Consulting a semnat în 2011 un număr de 13 contracte în valoare de 25 milioane euro (8115.443.846 lei).

Firma apare şi în scandalul Centrului de Deşeuri. Consiliul Județean Cluj, sub semnăturile președintelui Horea Uioreanu și a directorului general Simona Tatomir, a încheiat în noiembrie 2012 un contract cel puțin suspect, în valoare de peste jumătate de milion de lei cu Romair Consulting.

Botezat pompos contract de „Asistență tehnică din partea proiectantului pe parcursul derulării execuției lucrărilor pentru proiectul «Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj»”, contractul încheiat cu SC Romair Consulting SRL prevede pentru prestator obligații de tipul: „soluționarea neconformităților și neconcordanțelor semnalate de verificatorii atestați, executanți etc, la soluțiile tehnice proiectate, inclusiv revizuirea proiectului la toate fazele elaborate deja (...), dacă acest lucru se impune”, „elaborarea de soluții tehnice prin dispoziții de șantier (...)” sau „realizarea/modificarea unor detalii de execuție”. În schimbul acestor servicii, Romair a primit de la Consiliul Județean 403.680 lei plus TVA. În euro, onorariul se ridică la circa 113.000 de euro.

Problema este că firma nu şi-a respectat obligaţiile din contract, deoarece o expertiză realizată la acest obiectiv a arătat mai multe nereguli în executare (ex: lucrări neconforme cu proiectul, lucrări nerecepţionate, supraveghere insuficientă a execuției lucrărilor, lipsa asistenței proiectantului pe parcursul execuției).

Kranz Eurocenter SRL

Firma este deținută de Corin Boian și Georg Kloos. Numele acesteia apare în dosarul Gala Bute. În 2011, ministrul PDL Elena Udrea a cerut de la Adrian Gardean, care controla SC Termogaz Company SA, 10% din plățile efectuate de minister pentru lucrările încheiate de firma acestuia și de SC Kranz Eurocenter SRL, în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp. Gărdean a mărturisit că patronul piteştean Corin Boian, care deţine societatea Kranz Eurocenter SRL, i-ar fi adus Elenei Udrea şpaga în valiză, direct la minister.

Kranz Eurocenter SRL a intrat în urmă cu patru ani în atenţia procurorilor anticorupţie. În 2014, firma controlată de Corin Boian, apropiat al fostei guvernări PDL, a fost anchetată de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală. Boian este cercetat penal pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală într-un dosar unde prejudiciul se ridică la suma de 2.385.000 de lei.

După rezilierea contractului la Centrul de Deşeuri, în 2016, Consiliul Judeţean Cluj a organizat o nouă licitaţie pentru finalizarea lucrărilor, iar câştigătoare a fost Asocierea Kranz Eurocenter SRL- Institutul de Studii şi Proiectări Energetice –ISPE SA, valoarea contractului ridicându-se la 111,1 milioane lei (24 milioane de euro). Asocierea avea termen 14 luni să finalizeze Centrul de Deşeuri. În august 2017, Kranz Eurocenter a mai primit de la Consiliul Judeţean peste 4,5 milioane de euro (20,6 milioane de lei fără TVA) pentru presupuse cheltuieli cu alunecările de teren ceea ce a dus la prelungirea duratei de execuție cu încă 6 luni. Suntem în 2019 şi nici vorbă de finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri.

Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA

Compania este deținută de Romelectro SA și Dan Gheorghiu. Acesta din urmă a fost consilier pe probleme de energie al fostului prim ministru Victor Ponta (PSD), consilier al ministrului Adriean Videanu (PDL) și al fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu (PSD). ISPE a donat către PDL în 2008 suma de 15.000 de lei. Romelectro a donat 65.000 de lei către PDL în același an. Romelectro a făcut parte din rețeaua de comerț exterior înainte de 1989 și deci în legătură directă cu serviciile secrete din acea vreme.

Cum am arătat mai sus, Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE) SA, alături de Kranz Eurocenter, a câştigat licitaţia pentru finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri, primind până în prezent de la Consiliul Judeţean Cluj aproape 30 de milioane de euro.

11 ani şi miliarde de lei. Valoarea contractelor câştigate la nivelul întregii ţări

Romair Consulting SRL 291.137.536 lei (63 milioane de euro)

Confort SA 168.849.508 lei (36 milioane de euro)

Institutul de studii si proiectari energetice SA 126.840.741 lei (27 milioane euro)

Kranz Eurocenter SRL 111.103.998 lei (24 milioane de euro)

Sursă Expert Forum

Ultimele Stiri
abonare newsletter