Actualitate

OPINIE. De ce omagiem doar valorile care ne convin?

În ultima vreme, mulți clujeni au strigat că valorile noastre, care ne fac cunoscuți la nivel național și internațional, nu sunt omagiate cum trebuie în timpul vieții, că sunt ignorate, că merită să fie celebrate. Că nu ne bucurăm de ei cât sunt în viață și îi regretăm doar după ce mor. Însă, întrebarea mea este: de ce omagiem doar anumite valori, de ce se cheltuie bani de la bugetul local pentru ele, în timp ce pentru alții, nici oamenii de rând, nici autoritățile nu își rup două ore din viața lor atât de ocupată?

N-are sens să mai aduc aminte ce eveniment a fost subiect principal de discuție în ultima vreme, în care s-au băgat mii de euro de la bugetul local pentru a omagia o valoare. În timp ce pentru unii se cheltuie sume impresionante, alții nu primesc nici măcar puțin timp, nici de la reprezentanții locali, nici de la clujeni.

Am participat aseară la evenimentul „Radu Țuculescu – 70”. Scriitorul a împlinit la data de 1 ianuarie vârsta de 70 de ani, așa că i s-a organizat o lansare de carte mai specială, pentru a-l celebra. Nu, evenimentul nu a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca, ci de editura Școala Ardeleană, ai cărei reprezentanți au considerat că merită o aniversare „cu fast”. Nu au fost chemate nume sonore să facă „show”, ci au urcat pe scenă prieteni: critici, scriitori, actori și o formație de jazz formidabilă. De ce merita Radu Țuculescu un eveniment la împlinirea a șapte decenii de viață? Poate pentru că a înființat televiziunea la Cluj, a creat trupe de teatru care au avut reprezentanții în întreaga lume, că a fost împotriva sistemului înainte de Revoluție, că nu s-a ascuns după deget. Însă, nu în ultimul rând, a scris cărți apreciate atât în țară, cât și în străinătate. Este tradus peste hotare, este invitat să se întâlnească cu cititorii străini. Piesele lui de teatru au trecut de granițele României, iar în Praga se joacă de aproape doi ani de zile, cu sala plină, „Bravul nostru Micșa”, semnată de scriitorul clujean.


Însă Primăria nu a dat bani pentru asta. Ba mai mult, nici un reprezentant al administrației locale nu a fost prezent la eveniment, să îi ureze „La mulți ani”, să îl felicite pentru munca depusă. Țuculescu nu este un „cetățean de onoare”.

Și clujenii care urlă sus și tare că nu sunt apreciate valorile locale? Ei unde au fost? În public au fost prezente în jur de 150 de persoane, apropiați ai scriitorului și a celor care au prezentat evenimentul. În timp ce alții nu au fost în stare să iasă din casă și să meargă până la Auditorium Maximum, au fost oameni care au venit tocmai din Israel sau Istanbul pentru a participa la acest moment. Oameni care într-adevăr îl apreciază pe scriitor.


Știți de ce se întâmplă asta? Fiindcă suntem ipocriți. Fiindcă, de fapt, nu ne interesează valorile, decât în momentul în care presa pune la îndoială ceva. Atunci toți suntem patrioți și ținem cu dinții de cei cu care ne putem mândri. Poate, dacă presa ar înjura scriitorii, clujenii i-ar considera și pe ei valori. Fiindcă în rest, nu îi interesează cultura. N-au treabă cu poezia sau cu proza. Dacă i-am întreba pe stradă câți autori clujeni cunosc, ar ști clujenii măcar trei? Merg la teatru fiindcă e la modă, cred, căci odată ajunși acolo vorbesc, tușesc, stau pe Facebook. Telefoanele sună în draci. La Operă merg? Înțeleg ceva când merg?

De fapt, hai să o lăsăm așa. Mai bine stăm în bar și bem o bere în loc să participăm la o lansare de carte. Mai bine ne uităm la televizor decât să citim o carte.


Și? Vouă care „valori” clujene vă convin?

abonare newsletter