Actualitate

OPINIE. Noi şi Preşedinţia

Da, da! “Proşti, da’ mulți!” Hai, Alexandre, te rugăm, pentru a treia oară!!!

Pe bune?! După ce le-am arătat europenilor ce mari, frumoși și puternici am fost când am suflat în cele 100 de lumânări - erau de sărbătoare nu de înmormântare-  în ropote de aplauze am preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene; mare onoare, printre cele mai mari. Adevărat!
I-am primit, i-am hrănit, i-am răsfățat precum niște prinți (Juncker a zis), dovedindu-ne în continuare slugărnicia, acum iarăși ni se bate obrazul public: ba că e justiție, ba că nu-i, ba că e rău pentru că nu e bine. Or’ avea dreptate, nu zic nu. Cine sunt eu ca să judec?!
Și noi ce facem? Pai, iarăși ne certăm? Pai, de ce? Pai, că n-avem/BA AVEM buget.
Buuun! Recapitulare 2018: deficit bugetar de 2,88% din PIB, creșterea veniturilor la buget cu 17,2% mai mari faţă de 2017, sumele de la UE în contul plăților efectuate cu 57,8% mai mari decât în 2017, cheltuielile pentru investiții au crescut cu 27,9% faţă de 2017, multe, multe cheltuieli cu salariile mărite (pensiile sunt o glumă proastă, nu le contorizăm), ȘI rata anuală a  inflației a fost de 4,6%... Cei „galbeni” spun că nu e chiar aşa de bine că importăm mai mult decât exportăm şi vorbesc despre dezechilibre în economie, iar salariile acestea dodoloaţe nu prea are cum să le susţină statul prea mult timp. E clar! E an electoral de două ori. Mai mult decât atât, se cârcoteşte pe la colţuri că nu mai vrea să investească nimeni în România. Cred că nu-şi dau seama că aici străinii sunt trataţi regeşte, şi BNR-ul este pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Uite ce mare s-a făcut ROBOR şi euro!

Noi, marea masă a populaţiei, nici măcar nu ştim cine este BNR-ul, la ce e bun şi căror interese serveşte. Vă invit să căutaţi cine sunt acţionarii BNR-ului! Ştim doar că banca nu este a ţării, fapt dovedit şi de spusele guvernatorului, statul este doar un acţionar, care, cu siguranţă nu e majoritar. Dacă ar fi fost, domnul ne-ar fi înştiinţat. E de bine? E de rău? Să spună cei avizaţi. Eu nu ştiu...


După această sumară şi incompletă trecere în revistă, ne uităm către noul buget. De-o vreme vuiește presa, vuiește politicul, vuiește țara. N-avem buget în luna februarie!!! Pai, cum să avem?! Suntem ocupați rău cu joaca de-a “avem miniștri/n-avem miniștri”, o susținem sau nu pe  doamna la șefia procuraturii europene, ne mor oamenii de răceală/gripă - până acum ne mureau porcii- acum e chiar grav... Başca, mai exportăm toate tărășeniile acestea şi peste graniţă, și nu vorbesc despre cea de Est.

După ce a fost încropit bugetul, încep discuţiile în comisiile parlamentare. Discuţiile sunt benefice. Pot evidenţia lipsuri, lacune, pot aduce îmbunătăţiri, dacă sunt întreţinute de către experţi în fiecare domeniu. „Experţi”= oameni competenţi, cu experienţă în domeniu, cu studii, care cunosc limba română etc.
‘Om avea şi “penali”, şi hoți, şi incompetenţi, şi sclavi, și un sistem de sănătate nefuncțional, de învățământ nu mai vorbim, justiţie, „nejustiţie”, MAI, securişti, „nesecurişti”, DAR oameni buni, încă 4,5 luni mai abțineți-vă!!! Ne râde Europa în nas, conducem Consiliul Uniunii Europene!!! Ce paștele mă-sii e așa de greu să lucrăm?! Măcar odată să fim şi noi productivi, să găsim un canal de comunicare, să nu ne mai scuipăm în public şi să nu mai furăm. Hai să nu ne mai furăm unii pe alţii! Naţiunea aceasta mai merită o şansă. Cine nu poate, să plece! Cine poate, să-i trimită acasă pe cei care nu doresc să plece. Nepoţii, mătuşile, iubitele, amantele ar putea vacanta nişte locuri improprii pentru ei. Cred că poate fi greu să zici că nu e pentru tine şi e prea mare plapuma, dar ar fi un act admirat, apreciat de cei din jur şi benefic pentru societate. Sunt convinsă că România mai are încă experţi în toate domeniile cărora nu le cere nimeni părerea.


Până în luna iunie mai dăm un examen. Este foarte dificil. Lăsaţi orgoliile, jocurile politice, interesele financiare şi slugărnicia! Ţara fierbe, oamenii sunt furioşi, dar nu sunt proşti!!! Nu ştiu mereu motivul, dar sunt furioşi de cele mai multe ori pe voi, pe politicieni. Nu uitaţi că aţi primit voturi de încredere, aţi fost trimişi acolo să lucraţi pentru fiecare cetăţean din ţară şi de peste hotare şi să îi reprezentaţi.

Conduceţi cu responsabilitatea unor capi de familie. România este familia voastră, iar Europa aşteptă de la voi verticalitate, inteligenţă, onoare şi integritate. Şi noi aşteptăm acelaşi lucru.

P.S. Dacă nu, căutăm soluţii. Alexandre’, îți promit că mai găsim câțiva Moţoci de sacrificat!



 de Raluca Vlaicu
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter