Actualitate

Clujeni, eliberați străzile! După prima încercare nereușită, începe marea curățenie, episodul 2

În urma ultimei „zvâcniri” a iernii, autoritățile locale se pregătesc să curețe din nou străzile. Dacă prima rundă de curățenie generală a provocat nemulțumirea cetățenilor, utilajele vor face o treabă mult mai bună de data asta, promite Gheorghe Șurubaru, city managerul municipiului Cluj-Napoca.

Pe lângă craterele enervante care au împânzit străzile din Cluj-Napoca, mizeria lăsată în urmă de zăpada topită oferă orașului un peisaj dezolant. Echipajele de intervenție, al căror traseu a fost monitorizat constant prin GPS, au ieșit deja pe străzi, însă rezultatele au întârziat să apară, mai ales după ce temperaturile au scăzut din nou, iar vremea friguroasă nu le-a permis acestora să-și desfășoare munca, susține Șurubaru.

„Salubrizarea a început imediat cum vremea ne-a permis. În urmă cu două zile nu am mai putut intra pe partea de periat mecanizat, temperaturile fiind mai scăzute. Utilajele celor de la salubritate au anumite echipamente care nu permit funcționarea la temperaturi scăzute. Începând de astăzi (n.red. joi) programul a fost reluat pe ambele sectoare ale orașului, ambele firme sunt ieșite pe străzi, pe partea de periat mecanizat, urmând să intre și la spălat cu furtun”, a declarat administratorul public al municipiului Cluj-Napoca, la o emisiune radio.


Mașinile parcate la marginea drumului încurcă procedura

În urmă cu o săptămână, Gheorghe Șurubaru se plângea că, anul trecut, autoritățile locale au încercat în zadar să elibereze locurile de parcare în vederea curățeniei. Deși proprietarii mașinilor au fost notificați cu 3-4 zile înainte să lase acces utilajelor de curățenie, mașinile parcate pe marginea străzii nu au fost mutate în ziua în care se anunțase curățarea stradală. Acum, city managerul speră la mai multă mobilizare din partea clujenilor.

„Desigur, partea de curățare la rigolă a început și continuă, aici nu mai depinde de temperaturi, ci de mașinile parcate și de personalul existent. Parcarea mașinilor implică anumite probleme în ceea ce privește curățarea la bordură, dar vom reveni la acea măsură prin care stabileam anumite zile cu intervale orare ca să nu se parcheze atunci când vin utilajele. Sper să avem mai multă înțelegere de la cetățeni și să putem elibera pe rând cele mai importante aliniamente, să le putem curăța și pe acestea”, a precizat Șurubaru.


Cartierele stau la coadă

După ce, în cursul iernii, primarul Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea confirmau faptul că deszăpezirea se face în funcție de prioritatea zonelor, începând cu străzile principale, Gheorghe Șurubaru repetă discursul și în privința curățeniei. Astfel, utilajele vor finaliza salubrizarea mai întâi pe bulevardele și arterele importante, locatarii de pe străzile lăturalnice urmând să aștepte chiar și două luni până când zonele lor vor fi „lună și bec”.

„Fără discuție, salubrizarea va implica și cartierele, însă acțiunea se face după un program bine stabilit. Vom intra cu toate utilajele, pe rând, în fiecare cartier. Astfel, dacă este necesar, fiecare utilaj va lucra, de exemplu, în cartierul Mănăștur, fără a neglija însă celelalte zone, potrivit programului zilnic. Sperăm să terminăm într-o lună jumătate, două luni de zile, având mai multe utilaje în fiecare cartier, inclusiv pe acele străduțe mici unde și după programul normal utilajele vin mai rar. Este exact ca la deszăpezire, mai întâi asigurăm arterele principale, apoi străzile secundare”, a confirmat administratorul public.

abonare newsletter