Actualitate
Păstrarea identității maghiare în Transilvania în ochii unui deputat UDMR. Replică la afirmațiile ironice ale sașilor: „Domnul Porr să nu uite!”
Prezent la Congresul UDMR, organizat weekendul trecut, la Cluj-Napoca, deputatul Benedek Zakariás a vorbit pentru Monitorul despre importanța Bugetului pentru comunitățile locale, despre dificultatea păstrării identității maghiare în România, dar și despre „săgețile” trimise spre Uniune de către liderul minorității germane.
După ce a precizat că UDMR a avut un rol decisiv în stabilirea formei actuale a Bugetului pe anul 2019, liderul UDMR Sibiu a explicat cum va ajuta Bugetul – „mult mai bun după dezbaterile din Parlament” – comunitățile locale.
„Din punctul de vedere al comunității maghiare din Sibiu nu înseamnă prea mult, însă din perspectiva cetățenilor județului Sibiu, Bugetul pe anul 2019 este un pas înainte. În cazul bugetelor locale, există o creștere la 450 de lei pe cap de locuitor, spre deosebire de anul trecut, când era de doar 250 de lei, consiliile județene și locale primesc mai multe fonduri. De asemenea, consiliile județene au posibilitatea să compenseze cu bani suplimentari administrațiile locale care au ajuns la fundul sacului. Din această perspectivă, Bugetul este la fel pentru toată lumea, indiferent că suntem români, maghiari sau germani”, a precizat deputatul UDMR.
Sibiul „suflă în ceafa” Clujului
Benedek, care răspunde nu doar de comunitatea maghiară din județul Sibiu, ci și de cele din județele Alba, respectiv Bistrița-Năsăud, a menționat că toată lumea visează la un trai mai bun, însă păstrarea identității maghiare este cea mai dificilă sarcină. Acesta susține că avantajele Sibiului sunt oferta bogată de pe piața muncii, respectiv salariile satisfăcătoare, apropiate de nivelul Clujului.
„Cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm în zonele unde trăiesc puțini maghiari (n.red. „diasporă internă” – comunitate dispersată, răsfirată de maghiari) este păstrarea identității maghiare. Sunt puține școli maghiare, puțini copii maghiari, iar cei care nu învață în limba maghiară pot auzi limba maternă în cel mai bun caz la biserică. Păstrarea identității este esențială, dar Sibiul are un avantaj prin faptul că există oportunități, sunt locuri de muncă. Nu vreau să fac o comparație cu județul Cluj, cu Cluj-Napoca, însă suntem undeva pe acolo, în urma salariilor de la Cluj. Se poate trăi decent, iar pe acest aspect putem construi viitorul nostru”, a spus liderul UDMR Sibiu.
Identitatea maghiară: o „luptă eternă”
Deputatul UDMR recunoaște că, deși are mai multă influență în calitate de lider al Uniunii și reprezentant în Parlamentul României, îi este foarte greu să lupte pentru păstrarea unei mentalități în cadrul comunității maghiare care să asigure importanța limbii și culturii minorității.
„Educația este importantă pentru ca un maghiar să-și poată păstra identitatea. În județele cu comunitate maghiară răsfirată se organizează diverse evenimente, cum ar fi Zilele Culturale Maghiare, la care participă multă lume, este însă mult prea puțin. Viața de zi cu zi este cu totul alta! Sunt multe căsătorii mixte, foarte puțini copii născuți din aceste mariaje ajung într-un mediu maghiar. Este o luptă eternă: cât de importantă este limba și cultura maghiară pentru persoana respectivă? Pentru mine, ca lider UDMR și deputat este extrem de dificil să schimb asta”, admite Benedek Zakariás.
Replică fermă pentru liderul sașilor
În cursul lunii ianuarie, Paul-Jürgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) a confirmat că nu va răspunde invitației la Congresul UDMR, declarând ironic că „le dorește succese mai departe în compania tovarășilor de drum Dragnea și Tăriceanu”. Benedek spune că nu înțelege atitudinea liderului FDGR, însă îi amintește că Uniunea a întins o mână de ajutor minorității germane privind Legea retrocedărilor.
„Îl cunosc pe domnul Porr și aș vrea doar să-i spun că nu ar trebui să uite faptul că, acum câțiva ani, când UDMR a pus umârul la trecerea în Parlament a Legii retrocedărilor, tocmai minoritatea germană și Biserica Evanghelică au fost cele care au avut cel mai mult de câștigat. Dacă atunci am fost buni, nu înțeleg de ce acum am devenit atât de inamici? Am spus-o la toată lumea și o spun și acum, nu suntem de partea PSD și ALDE din dragoste, ci din pur interes. Nu am semnat acel protocol de colaborare în Parlament din dragoste pentru PSD și ALDE! UDMR este un grup de interes care militează pentru doleanțele comunității maghiare din România. În politică, doar așa putem obține rezultate, având parteneri în munca noastră. Suntem 21 de reprezentanți în Camera Deputaților din cei 329, degeabă votăm noi ce dorim, oricum nu o să treacă propunerea fără susținerea unor aliați”, a precizat Benedek.
„Nu avem ce negocia cu opoziția!”
Deputatul UDMR a menționat că Paul-Jürgen Porr ar trebui să aibă în vedere și faptul că partidele de opoziție, PNL și USR au blocat fiecare inițiativă pornită în sprijinul comunităților minoritate, inclusiv cea germană.
„Ceea ce se observă până acum din munca depusă în Parlament este că nu avem ce negocia cu opoziția. Liberalii și useriștii au tăiat orice inițiativă în folosul comunității maghiare sau chiar a minorităților etnice. Ar trebui să se gândească și la asta domnul Porr înainte să facă astfel de afirmații însă, cel mai probabil, cineva i-a spus să nu vină (n.red. la Congres). Încet-încet ei, sașii, își pierd identitatea transilvăneană, au lăsat în urmă 800 de ani de istorie și au plecat sau au fost vânduți. Dacă ne uităm ce a rămas în urma lor.. Foarte puține sunt bisericile în care încă se vorbește limba germană, mai sunt câteva școli, însă clasele sunt formate preponderent din copii români sau chiar maghiari. În Sibiu sunt mai mulți copii de etnie maghiară în școala germană (n.red. Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”) decât cei de etnie germană. Cu toate acestea, în spatele lor se află un stat mult mai puternic decât cel aflat în sprijinul nostru, al comunității maghiare”, a declarat Benedek Zakariás, pentru Monitorul.