Actualitate
Sumă record pentru modernizarea unui depou de tramvaie din Cluj: 21 milioane de euro
Nu de puține ori primarul Emil Boc a promis investiții masive la Compania de Transport Public, totul pentru a-i convinge pe clujeni să renunțe la mașini.
sursa foto Tram Club RomaniaConsilierii locali vor aproba vineri, în ședință extraordinară, indicatorii tehnico-economici pentru obiectul de investiții “modernizare depou tramvaie strada Grigore Ignat” din municipiul Cluj-Napoca.
Valoarea totală a investiției este de 101.503.160 lei (21,5 milioane euro) și ar urma să fie realizată din fonduri europene. Lucrările ar urma să se desfășoare în 48 de luni între martie 2019 și februarie 2023.
“Obiectivul Primăriei municipiului Cluj-Napoca este îmbunătățirea operării flotei, reducerea costurilor de mentenanță prin înlocuirea strategică a materialului rulant și îmbunătățirea infrastructurii utilizată pentru prestarea serviciului de transport public de călători. Urmărim îmbunătățirea eficienței transportului public de călători, a frecvenței și a timpilor săi de parcurs, transferal către acestea de la transportul privat cu autoturisme. De asemenea, se va urmări ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și ai timpilor de parcurs față de utilizarea transportului public”, se arată în proiectul de hotărâre.
Potrivit municipalității, se propun lucrări de modernizare a infrastructurii din depoul de tramvaie Cluj-Napoca, adaptarea funcțiunilor și fluxurilor de serviciu din cadrul depoului la necesitățile materialului rulant pentru care a fost realizată investiția de bază privind achiziția de tramvaie precum și a celor rămase în serviciu.
De asemenea, vor fi supuse reabilitării și adaptării clădirile existente în depou, în care se realizează activități de întreținere, revizie și reparații. Totodată, se va moderniza întreaga rețea de linie din cadrul depoului, inclusiv sistemul de semnalizare și automatizări, sistemul de alimentare rețea (linia de contact, stația de transformare, circulații interioare, spații verzi).
“Obiectivele specifice ale proiectului sunt reabilitarea termică a clădirilor, demolarea și construcția rețelei de contact, modernizare spălătorie și vopsitorie, modernizare hală de întreținere material rulant, echiparea halelor și clădirilor cu echipamente tehnologice specifice întreținerii materialului rulant, introducerea unui sistem de semnalizare și automatizare depou, construirea unei clădiri noi pentru dispecerat și dotarea sistemului de dispecerat, construirea unui spațiu pentr garare a tramvaielor în vederea prelungirii perioadei de exploatare”, se arată în documentul citat.
Anul trecut, CTP Cluj-Napoca SA a estimat veniturile totale bugetate în anul 2018 de 142,5 milioane lei, din care veniturile din transportul de călători se ridică la suma de 127,3 milioane lei.
Ce investiţii a avut în plan CTP pentru 2018
Conducerea CTP Cluj-Napoca spune că pentru anul 2018 s-au bugetat cheltuieli pentru investiţii în sumă totală de 555,6 milioane lei (120,6 milioane euro):
- 15 autobuze articulate Mercedes în valoare de 21,3 milioane lei
- 60 autobuze nearticulate în valoare de 59,5 milioane lei
- 12 autobuze articulate second-hand în valoare de 1,7 milioane lei din surse proprii şi tot din surse proprii 6 autobuze nearticulate second-hand în valoare de 600.000 lei
Pe lângă acestea, Primăria Cluj-Napoca a precizat deja că a demarat procedura de achiziţie a 22 de tramvaie (227 milioane lei) şi 50 de troleibuze (116 milioane lei) pe fonduri europene. Tot din fonduri europene ar urma să se achiziţioneze şi 19 autobuze electrice în valoare de 54 milioane lei.