Actualitate
Pistă de biciclete pe traseul fostei căi ferate Huedin-Sâncraiu-Călăţele
Camera Deputaților a votat transferarea unor terenuri către oraşul Huedin și comunele Sâncraiu şi Călăţele, în vederea realizării obiectivului turistic.
Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care vizează realizarea unei piste de biciclişti pe traseul fostei căi ferate Huedin - Sâncraiu - Călăţele din judeţul Cluj.
Proiectul de lege are ca obiect transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi ferate CFR - SA, în domeniul public al oraşului Huedin, al comunelor Sâncraiu şi Călăţele, în vederea realizării obiectivului investiţional „Înfiinţarea unei piste de biciclişti pe traseul fostei căi ferate Huedin - Sâncraiu - Călăţele”.
Potrivit actului normativ, se aprobă transferul unor terenuri din oraşul Huedin şi din comunele Sâncraiu şi Călăţele din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Transporturilor cu drept de concesiune în favoarea CFR - SA în domeniul public al acestor localităţi cu scopul de a se realiza pista de biciclişti.
Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.
Cele trei localităţi din judeţul Cluj - Sâncraiu, Călăţele şi Huedin vor să atragă pentru acest obiectiv o finanţare europeană de 200.000 de euro.
Primarul comunei Sâncraiu, Andrei Poka, a explicat presei că s-a aprobat trecerea terenului căii ferate dezafectate, care are o lungime de 15 kilometri, în patrimoniul celor trei localităţi.
"Împreună cu primarii din comuna Călăţele şi oraşul Huedin am iniţiat demersuri în vederea depunerii unui proiect cu fonduri europene pentru construirea unei piste de biciclete pe amplasamentul fostei căi ferate Huedin - Călăţele în lungime de 15 km, care este dezafectată. Proiectul cu finanţare europeană este în valoare de 200.000 de euro şi are scopul de a creşte potenţialul turistic al zonei. Astfel că am putea atrage turişti care să meargă cu bicicleta de la Huedin la Călăţele, trecând prin Sâncraiu", a spus Poka.
El a amintit că în comuna pe care o conduce, Sâncraiu, există 46 de pensiuni agro-turistice, localitatea fiind "extrem de populară" mai ales în rândurile turiştilor maghiari care vizitează Transilvania.
Andrei Poka a menţionat că ideea construirii unei piste de biciclete a apărut şi ca urmare a faptului că şinele de cale ferată au fost distruse sau vândute de-a lungul timpului, astfel că proiectul refacerii unui tren de tipul Mocăniţei a devenit foarte dificil.
La rândul său, primarul comunei Călăţele, Vasile Tripon, care are experienţa mai multor proiecte realizate cu fonduri europene pentru localitatea sa, a afirmat că dincolo de scopul turistic pista de biciclete ar fi şi o soluţie pentru navetişti.
"Pista ar fi oportună şi pentru navetiştii din cele două comune care lucrează în oraşul Huedin şi care ar putea-o folosi ca o cale de deplasare rapidă şi sigură", a spus Tripon.