Actualitate

FOTO+VIDEO Voie bună și muzică de calitate cu prilejul Purimului. Evreii din Cluj-Napoca au sărbătorit cu melodii tradiționale și fragmente din Fantoma de la Operă

Zeci de persoane au umplut până la refuz sala de expoziții a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, duminică, la spectacolul tradițional organizat cu prilejul sărbătorii evreiești Purim.

În deschiderea evenimentului, Schwartz Róbert, proaspăt reales în fruntea Comunității Evreilor din Cluj, i-a salutat pe cei prezenți, adunați în număr mare la una dintre sărbătorile vesele ale evreilor. Prezentat de Andreea Leonid, în limba română, respectiv Vári Hajnal, în limba maghiară, spectacolul inedit a cuprins trei părți, publicul savurând acordurile formației klezmer Mazel Tov, respectiv recitalul corului Shira Hadasha.

Dirijat de prof. Halmos Ecaterina, corul a interpretat mai multe melodii tradiționale evreiești de Purim, cu participarea copiilor Moscovici Maia, Zilahy Ari Samuel, Zilahy Levente Benjamin și Zilahy Nathan Daniel. După sfârșitul primei părți, formația Mazel Tov, a cărei membri s-au costumat adecvat sărbătorii, haios și colorat, au oferit un recital care a cuprins câteva piese vesele, în idiș și ivrit, precum Iber dus gleizălă (La un păhărel), Lomăr zăch iberbeitn (Hai să ne-mpăcăm) sau La vida do por el raki (Îmi dau viața pentru un rachiu). În timp ce membrii trupei conduse de Vasile Socea au stârnit ropote de aplauze cu acordurile ritmate, în sală s-a împărțit vin dulce kosher, provenit din Israel, respectiv humentaș, o gustare tradițională evreiască.


Ultima parte a programului a propus câteva fragmente de muzică clasică, sub arcușul violoncelistului Szenkovics Tamás, dar și secvențe din faimosul musical Fantoma de la Operă. Rebeca Iancu și Anca Jilovan la harpă, pian și voce au amuțit audiența cu recitalul lor inedit, iar Ofelia și Gheorghe Eisikovits au interpretat la rândul lor mai multe melodii celebre, precum Memory de Barbra Streisand sau Je T’aime de Lara Fabian.

Ce sărbătoresc evreii de Purim?

Purimul este o sărbătoare evreiască care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic după execuția lui Haman în 427 î.d.Hr. Potrivit cărții biblice Cartea Esterei (Megillat Esther), evreii au redevenit liberi în urma decretului reginei Estera, soția împăratului persan Achashverosh, care a condus la executarea celor 10 fii ai lui Haman în 425 î.d.Hr.


Purim este celebrată în fiecare an în funcție de calendarul ebraic la a 14-a zi lunii ebraice Adar, a doua zi după victoria evreilor asupra dușmanilor. Anul acesta (5779 pentru evrei), sărbătoarea a început în seara de 20 martie, luând sfârșit cu o zi mai târziu. Ceremonia religioasă a fost oficiată conform tradiției în zilele de sărbătoare, spectacolul fiind păstrat pentru sfârșitul de săptămână, acesta fiind unul public, deschis tuturor celor interesați.

Purim este caracterizat prin recitări publice a Cărții Estera (keriat ha-megillá), iar evreii împart cadouri, alimente și băuturi (mishloach manot), pomană pentru săraci (mattanot la-evyonim), organizând și o masă de celebrare (se'udat Purim). Alte obiceiuri includ băutul vinului, fiind chiar recomandat și încurajat consumul de băuturi cu prijelul aceste sărbători, dar și purtarea de măști și costume, precum cele purtate duminică de către membrii formației Mazel Tov.

Etichete: evrei cluj
abonare newsletter