Actualitate
OPINIE. Ecaterina Andronescu să stea acasă și să aștepte pensia. Să nu-și mai bată joc de copii!
Ecaterina Andronescu, deși poate bine intenționată când vine cu totul felul de idei pentru modificarea sistemului educațional românesc, reușește să își bată joc de copii, de viitorul țării.
Ecaterina Andronescu este o femeie mică de statură, speriată, agitată, cu discursul bine pus la punct. Doar e politician. Știe să învârtă și să aburească în momentul în care i se pun întrebări inconfortabile.
Această femeie are 70 de ani, iar diferența între generații este imensă. Ar trebui să stea acasă și să aștepte pensia, nu să se joace cu sistemul de învățământ așa cum are ea chef. Din păcate, favorită a PSD, a ajuns în funcție pentru a nu știu câta oară, asta ca să ni se demonstreze că noi nu contăm deloc, că viitorul țării nu contează, că acești copii sunt nulități în comparație cu conducătorii noștri.
Așadar, în loc să stea ea cuminte acasă, vine cu modificări în ceea ce privește sistemul educațional românesc (măcar de ar fi bune!), iar copiii încasează lovituri după lovituri, de ani de zile.
Ideile doamnei ministru curg gârlă. Îmi imaginez că stă noaptea și se gândește cum ar putea să își mai bată joc de niște oameni care acum sunt în formare, pe care școala ar trebui să îi ajute să devină adulții de mâine, de părinți care ar face orice pentru odraslele lor și profesori care, pierduți prin atâta hârțogăraie, nu mai reușesc să le predea așa cum ar trebui elevilor.
A avut dreptate Băsescu atunci când a numit-o „blestemul sistemului de educație românesc”.
Însă, pentru cei care nu știu, aș dori să trec în revistă câteva dintre realizările Ecaterinei Andronescu.
A dispus anularea obligativității autorizării universităților private pentru învățământ la distanță și fără frecvență, facilitând astfel obținerea diplomei de studii superioare. Apoi a scos examenele de capacitate și de admitere la liceu și a apărut actuala Evaluare Națională, iar absolvenții, indiferent că aveau media 10 sau 2, puteau să se înscrie liniștiți la liceu.
În cel de-al doilea mandat a dispus desființarea școlilor de Arte și Meserii, pe care tot ea le înființase și s-a trecut la sistemul liceal clasic. Fiindcă mulți absolvenți de gimnaziu nu i-au putut face față, abandonul școlar a crescut cu 10%. Apoi a propus ca absolvenții de liceu care și-au picat bacalaureatul să poată intra la facultate un an „de probă”, dacă aveau cel puțin media 7.
Statisticile au părut să primeze mereu când a venit vorba de ideile doamnei ministru. Astfel, cu fiecare ocazie, a umflat artificial rezultatele examenelor, ca să dăm cât mai bine în „cărți”. Da, dom’le, elevii români e deștepți, elevii români ia note mari. Și când colo... aproape jumătate dintre elevi sunt analfabeți funcționali. Știu să scrie, știu să citească, dar nu înțeleg nimic. Ce poate fi mai trist de atât?
Dar să revenim în prezent, că ce-a făcut e bun făcut. De când a fost iar numită ministrul Educației, cea poreclită „Ambramburica”, a făcut iar un haos de nedescris, venind aproape zi de zi cu noi propuneri, care de care mai interesante. Majoritatea, desigur, cu scopul de a crește artificial notele. Probabil de aceea elevii care au dat simulările luna trecută au simțit nevoia să protesteze. Nu mai suportă bătaia de joc. Voi da însă doar câteva exemple. A introdus în proporție de minim 30% întrebări grilă la matematică (desigur, nu ea, ci cei care realizează subiectele. Dânsa doar a venit cu propunerea), pentru ca cei care susțin examenul să facă niște puncte, măcar pe nimerite. I-a anunțat pe elevii claselor a VII-a că vor susține simularea pentru Examenul Național, doar cu o lună înainte!
De fapt, a venit cu patru propuneri de bacalaureat, dintre care trei nici măcar nu conțin matematica. E grea, desigur, iar absolvenții iau note mici. De asemenea, a venit și cu propunerea unei noi materii pentru „examenul maturității”! Ceva care să implice creativitate, aptitutini, atitudini și cine știe mai ce. Repet, sunt doar câteva exemple. A mai făcut dânsa și vrute și nevrute.
Așadar, doamna ministru, vă rog eu frumos, stați acasă și așteptați să vină poștașul cu pensia.