Actualitate
Unul dintre cei mai importanți scriitori români din Diaspora vine la Cluj
Grigore Arbore, scriitor și istoric de artă stabilit în Italia, își va lansa volumul „Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor” la Cluj-Napoca.
Scriitorul Grigore ArboreVolumul „Periculoasele derive. Reflecții asupra unui prezent fără viitor” (Prefață de Vasile Pușcaș, Colecția Istorie contemporană), scris de Grigore Arbore, a fost publicat la Editura Școala Ardeleană.
Cartea va fi lansată luni, 6 mai 2019, de la ora 13:00 în Foaierul Casei Universitarilor (Str. Emmanuel de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca).
Evenimentul va fi prezentat de Ioan Chirilă, Aurel Codoban, Ioan-Aurel Pop și Vasile Pușcaș.
Grigore Arbore (pseudonimul literar al lui Grigore Popescu) s-a născut la 11 iunie 1943 în comuna Pietroșița, Dâmbovița. A parcurs studiile universitare la Cluj și București, finalizate cu specializarea în istoria lumii antice și arheologie. A refăcut parcursul universitar obținând licența în istoria artei și doctoratul în teoria și istoria criticii de artă la Scuola Normale Superiore di Pisa (1975).
A predat Istoria Culturii Europene și Istoria Artei la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” (1970-1973) și la Universitățile din Pisa, Ferrara și Universitatea de Arhitectură din Veneția (după ce a emigrat în Italia în 1987).
În țară a publicat, înainte de 1987, numeroase cărți de istoria artei, foarte apreciate, unele devenite repere în învățământul universitar umanistic de istoria artei: „Piero della Francesca” (1974); „Futurismul” (1975); „Cetatea ideală în viziunea Renașterii” (1978), „Forma ca viziune. Bernini și stilistica barocului” (1984).
De asemenea, este autorul a zece volume de poezie care s-au bucurat de succes și de o bună receptare critică. Din 1989 a lucrat în cadrul Consiliului Național de Cercetare din Italia, mai întâi ca cercetător, apoi ca expert național, fiind ulterior senior scientist și director pentru tehnologie în cadrul aceleiași structuri.
În Italia, în paralel cu activitatea științifică, a fost membru, din 1987, al Comitetului Științific al „Electa”, editură de prim-plan la nivel mondial în ce privește publicarea de cărți de istoria artei și culturii și istoria arhitecturii. A îngrijit volume din categoria „Mari opere” și a planificat, coordonat și a fost coautor al monumentalei colecții „Pictura în Europa”.