Actualitate

Căpușele au REVENIT. Zeci de persoane ajung zilnic la spital cu mușcături de căpușe

Holurile Spitalului Clinic de Boli Infecțioase au început să se umple odată cu venirea sezonului cald cu pacienți înțepați de căpușe.

Odată cu încălzirea vremii, oamenii au început să iasă mai des în natură. La drumeție, la iarbă verde sau doar la o plimbare cu câinele. Mulți însă au găsit căpușe ori pe animalul de companie ori chiar pe pielea lor. Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase spun că se prezintă în medie 10-15 persoane cu înțepături de căpușe la spital. Numărul este unul obișnuit pentru această perioadă a anului.

Floreștiul a devenit Raiul căpușelor

Floreștenii se plâng că găsesc peste tot căpușe, strada Răzoare, fiind una dintre cele mai populate de astfel de insecte, mai ales că acolo încă mai există zone pline de verdeață și e în apropierea pădurii.


„În zona Răzoare e plin de căpușe. Vecinul meu găsește zilnic pe cățelus. Într-o zi a găsit 6 după numai cinci minute. Au fost și oameni mușcați de ele”,  s-a plâns Raluca Popa.

Floreștenii cu animale de companie se plâng de căpușe.


„Pe Teilor de fiecare dată când ieșim la o plimbare găsesc una sau două căpușe pe cățel”, a spus o altă floreșteancă.

„Noi ieșeam pe camp pe Cetății, Sub Cetate, dar nu mai mergem acolo. E plin de căpușe”, s-a plâns o altă floreșteancă.


Cum ne protejăm de căpușe?

Tentația este prea mare, mai ales în zilele însorite, să nu facem o plimbare prin natură. Cei care se avântă în iarba înaltă trebuie să știe cum să se protejeze de aceste insecte.

„Trebuie să folosesc îmbrăcăminte cu mânecă lungă, să scuture bine hainele și se pot folosi sprayuri ca să protejeze tegumentul. În momentul în care fac duș să își controleze tegumentul pentru eventuale înțepături”, a exdplicat Irina Filipescu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.


Ce trebuie să facem când suntem mușcați de căpușe?

„Dacă te mușcă o căpușă, trebuie să mergi la un specialist să o scoată. Dacă nu a rămas acolo, trebuie să verifici dacă nu au rămas părți din căpușă. Dacă se înroșește în jur, trebuie să mergi la un medic infecționist care să prescrie un tratament”, a explicat medicul Adriana Costin.
Care este pericolul să contactăm boala Lyme?

Specialiștii spun că nu trebuie să ne îngrijorăm în ceea ce privește boala Lyme, fiindcă nu orice căpușă transmit boala. Cazurile sunt rare.


„Este o exagerare tipic românească. Mereu au existat căpușe. Este la modă această teamă de boală Lyme. Nu trebuie să ne temem.  Sunt medic pediatru de peste douăzeci de ani și în tot acest timp am avut două cazuri de copii cu boala Lyme, cărora le-am prescris tratament și s-au recuperat”, a completat medicul.

Specialiștii spun că șansele ca un om să fie mușcat de o căpușă infectată sunt între 1% și 5%.

 

 

Etichete: boala lyme capuse
abonare newsletter