Actualitate

Noaptea Privighetorilor, la a șaptea ediție în Cluj-Napoca. Dacă e luna mai, atunci ne duelăm din nou cu păsările în cântec!

Societatea Ornitologică Română (SOR) organizează cea de-a șaptea ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se desfășoară pe data de 18 mai la Cluj-Napoca, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (Tăietura Turcului).

„Rețeta evenimentului este una simplă, avem două concerte și multă relaxare. Primul concert este cel al păsărilor cântătoare din orașe, pentru că și în aglomerările urbane se aud sunete frumoase, nu doar clasica gălăgie. După ce ascultăm păsările, le dăm replica, iar marii compozitori au găsit mereu inspirație în trilurile de pasăre pe care le-au studiat, fie că vorbim de ciocârlie, privighetoare, graur sau alte specii”, a declarat Teodora Domșa, managerul proiectului Noaptea Privighetorilor.

Din această rețetă de succes, nu pot lipsi condimentele, așa că totul va fi presărat cu informații inedite despre păsări, cum le putem ajuta, ce proiecte de conservare există. Vor fi și ateliere special create pentru copii, dar și liste de păsări pe care vizitatorii le pot vedea de obicei în orașe.


„În 2019, vrem să discutăm cât mai mult cu oamenii despre ce înseamnă să salvezi un pui de pasăre și de ce la păsări nu e deloc bine să iei puii acasă, așa cum se face în cazul câinilor sau al pisicilor”, a mai spus Teodora Domșa.

Programul complet

Evenimentul va începe sâmbătă, 18 mai, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, de la ora 16:00.


„Vizitatorii pot lua parte la tururile ghidate de biologi și membri ai Societății Ornitologice Române. Ne vom plimba pe aleile din parc și vom asculta și identifica păsările care locuiesc aici – de la vrăbii de casă și de câmp la țicleni, cinteze sau sturzi cântători. Pentru copii avem ateliere specifice, de identificare a speciilor cele mai comune. Totodată, este pregătită și o expoziție fotografică cu speciile cele mai carismatice. Să nu vă fie frică să le cereți detalii biologilor, vă vor povesti care pasăre poate coborî pe arbori cu capul în jos, care dintre ele își duce ierburi aromatice în cuib și de ce. Avem o sumedenie de detalii interesante despre păsări”, a precizat managerul proiectului.

SOR Cluj îi încurajează pe participanți să vină pregătiți pentru o plimbare, un concert și... un picnic. Să își aducă la ei gustările preferate și să se relaxeze la concert, în natură. După concertul păsărilor cântătoare, vine replica umană.


Anul acesta, clujenii se vor delecta cu lucrări de Haydn, Respighi, Cras, Ravel și Dinicu, recital instrumental susținut de către Liviu Preda (vioară), Diószegi Benjámin (pian), Fodor Lilla (violă), Nagy Orsolya (harpă), Diana Stir (violoncel), Szallós Kis Anna (flaut), Sonia Vulturar (vioară).

În cazul în care plouă, evenimentul va fi reprogramat. Tururile ornitologice și concertele sunt gratuite, la fel și intrarea în Parcul Etnografic, Noaptea Privighetorilor fiind parte din Noaptea Muzeelor.


Societatea Ornitologică Română (SOR) este cea mai importantă organizație independentă de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 25 de ani. Misiunea SOR este să se asigure că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. „Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea!”, transmit reprezentanții Societății.

abonare newsletter