Actualitate

Spectacol cu și pentru adolescenți la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Sâmbătă, 18 mai, ora 20:00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Concord Floral, pus în scenă de Ferenc Sinkó.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului internațional de teatru Digital Natives (Băştinaşi digitali), cu sprijinul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) și a programului Europa Creativă a Uniunii Europene. Pentru realizarea acestui proiect participă teatre din cinci oraşe şi cinci ţări: Volkstheater din Viena (Austria), Comédie din Reims (Franţa), Schauspiel din Köln (Germania), Teatrul Naţional din Salonic (Grecia) şi Teatrul Maghiar de Stat din Cluj (România).

„Scopul proiectului este de a relaţiona despre tot ceea ce înseamnă digital cu oamenii care s-au născut în această lume, cu atât mai mult cu cât tinerii participanţi au vârste cuprinse între 15 și 18 ani și aproape că s-au născut cu smartphone-ul în mână. Proiectul s-a desfăşurat şi continuă să se desfășoare în mai multe etape. Teatrele participante au pus în scenă spectacolele în perioade diferite, iar la conferinţele din preajma premierelor au luat parte sociologi, psihologi, profesioniști ai teatrului, dar și lectori universitari, care au abordat din multiple puncte de vedere tema digitalizării”, a declarat directorul de programe al teatrului, Csép Zoltán.


Proiectul se va încheia pe 1 iunie 2019, cu un Festival Digital Nocturn (Digital Festival Night), dând astfel prilejul participanţilor din cele cinci ţări să-şi împărtăşească experienţele acumulate în perioada derulării proiectului şi să petreacă împreună.

Cei 14 adolescenţi liceeni, care participă la proiect, fac cunoştinţă cu limbajul teatral şi cu tema digitalizării, sub îndrumarea unor specialişti în teatru. Ei vor aborda aceste teme prin prisma propriei experienţe și vor pune în scenă piesa scrisă de Jordan Tannahill și intitulată Concord Floral. Concord Floral reunește 14 tineri liceeni într-o seră abandonată, unde fiecare îşi împărtăşeşte propria poveste. Textul piesei, scris într-o manieră cinematografică, se adresează tinerilor pe limba lor, explorând diferite subiecte cum ar fi prietenia, dependenţa, dragostea, responsabilitatea, sexualitatea, vina, viaţa în comunitate şi alienarea.


Concord Floral este primul spectacol la care regizorul Ferenc Sinkó a lucrat cu un text deja scris, pe care l-a adaptat. „Am pornit pe acest drum cu paisprezece adolescenţi. Întreg procesul creativ a fost o experienţă nouă pentru toată lumea. Participanţii s-au adaptat unii la alţii, fie că ne referim la echipa creatoare sau la adolescenţi. La drept vorbind, lucrul care m-a motivat cel mai mult a fost curiozitatea mea faţă de copii. În fiecare zi descopăr lucruri noi la ei. Este un dar minunat că am putut şi putem în continuare să fim împreună. Nu a fost nevoie de folosirea vreunei strategii pentru a ne putea înţelege, nefiind nevoie nici de vreo intervenţie a părinţilor în timpul repetiţiilor. Simt că am găsit un glas comun prin care toată lumea îşi poate exprima trăirile folosindu-se de propria limbă şi de propriile accente specifice”, a declarat regizorul.

Scenografia este semnată de Zsófia Gábor, dramaturgia: Kirsztina Sipos, muzica și video: József Iszlai. Din distribuție fac parte liceenii: Eszter Albert, Andor Balon-Ruff, Kristóf Dimény, Csenge Ráhel Geréb, Deborah Jenei, Ákos Kerekes, Dániel Niţu-Mányoki, Orsolya Rázmán, Bernadette Rus, Áron Sárosi, Márk Szabó, Eszter Szőllősi, Boglárka Török, Ágnes Turós. Următoarele reprezentații sunt programate pe 19 mai și 2 iunie, ora 20:00.

abonare newsletter