Actualitate

FOTO. Defrișările au distrus o zonă turistică din Apuseni. Turiștii nu au voie să meargă în Padiș

Una dintre cele mai frumoase și vizitate zone ale Munților Apuseni, Padiș, situată la limita județului Cluj a fost distrusă de firmele care exploatează lemnul. Astfel, obiectivele turistice nu pot fi vizitate de către iubitorii muntelui.

Camparea interzisă

Un clujean, Raul Ionuț,  a semnalat la începutul acestei luni o serie de probleme care au apărut în Parcul Național Apuseni, mai exact în zona Padiș.

„În Padiș se campează de pe vremea Daciilor 1300 și a corturilor ce cântăreau peste 100 de kg, cu monton. De vreo 40 de ani. Se campa de la Răchițele în sus, oriunde pe vale sau pe șes. Între timp defrișările ilegale au devenit notorii și cei care taie au avut nevoie atât de drumuri pentru transport cât și de fiecare loc deschis pentru pregătirea lemnelor. La fel vânătorii... pentru că românul dacă moare, moare fie de frig fie de foame. Astfel, au redus locurile de campare la Glavoi, sau La grajduri, cum se mai spune.


Satul Padiș e în parc natural național, în arie protejată. Totuși, oamenii și-au revendicat terenuri, au îngrădit inclusiv trasee turistice și au construit fără noimă și fără acte, case, cabane, etaj peste etaj. Bineînțeles, cu materie prima din zonă. Să îți pui cortul pe malul apei a devenit ilegal. Camparea în Poiana Glăvoi, platoul Padiș, munțoi Apuseni, a devenit ilegală și este interzisă”, a explicat Raul Ionuț.

Drumuri distruse, copaci tăiați, turiști amendați

Câteva săptămâni mai târziu, Raul s-a întors la Padiș să vadă care este situația cu atâtea trasee închise și cu interzicerea campării. Ce a găsit acolo sunt imagini apocaliptice.

„Pozele sunt făcute pe platoul de unde se pleacă spre Peștera Cetățile Rădesei, în Poiana Vărășoaia. Pe traseu turistic. Acolo era un platou curat, cu iarbă verde și loc de campat. Acum în Poiana Vărășoaia e interzis să campezi, la fel că oriunde în Padiș. Celelalte poze cu bărăcile și cu utilajele sunt făcute pe drumul din Poiană Vărășoaia înspre Platoul Padiș și înspre Ic Ponor.  Drumul pe care în urmă cu câțiva ani mergeam cu mașina de oraș acum e impracticabil. Unele indicatoarele turistice au fost rupte și îngropate în grămezile de bușteni. E un dezastru natural, într-un parc natural. Lângă indicatorul cu zona de conservare special se ridică grămezi de bușteni. Mai simplu: dacă pui un cort de 1,5 m pătrați seara si-l ridici dimineața, iei amendă. Daca ieși de pe drum, iei amendă. Le strici drumul de utilaje”, a explicat bărbatul.


Toată lumea tace chitic

Clujeanul a încercat să stea de vorbă cu oamenii pe care i-a întâlnit în zonă, a căutat răspunsuri, însă nimeni nu a vrut să spună nimic.

„O să urmeze alte poze și alte drumuri, să cer explicații. Nu am dat de nimeni până acum. Tăietorii nu au vrut să stea de vorbă. Nu există panouri cu informații despre firmele care exploatează. Doar panourile cu Drum închis sau Traseu închis”, a adăugat Raul.


Padiș este o zonă turistică din sud-estul județului Bihor, aflată la o altitudine medie de 1.200 m, ce prezintă un platou străbătut de o amplă rețea hidrografică (alcătuită din pâraiele Ponor, Valea Izvorul Ursului, Pârâul Sec, Gârjoaba, Valea Boghii, Valea Arsurii, Valea Renghii, Valea Trânghiesti, Rădeasa, Valea Galbenei, Valea Bulzului) și un relief cu ponoare (doline), abrupturi stâncoase, peșteri, avene, măguri, chei și poiene.

Etichete: padis defrisari
abonare newsletter