Actualitate

Alba-Neagra cu bugetul Operei din Cluj. Are sau nu are bani să funcționeze?

În bugetul instituției culturale clujene există cheltuieli care ridică semne de întrebare. Bani mulți pentru achiziții și sporuri de neînțeles pentru funcționari.

În urmă cu câteva zile, Florin Estefan, managerul Operei Naționale din Cluj-Napoca a declarat că, din cauza tăierilor bugetare, nu va fi o nouă stagiune.
 
Ulterior, a anunțat că stagiunea se va deschide fără nicio problemă.
Totuși, dacă banii sunt problema, cheltuielile în bugetul instituției ridică semne de întrebare.
 
Cade cortina?
 
Opera din Cluj riscă să nu îşi poată susţine spectacolele stagiunea viitoare din lipsă de bani, a avertizat managerul instituţiei, Florin Estefan.
El a explicat că au fost înştiinţat săptămâna trecută, printr-o hârtie de la Ministerul Culturii, că bugetul pentru "Bunuri şi servicii“ a fost redus la 30% din valoare, iar acest lucru l-ar împiedica să îşi plătească colaboratorii, fără de care nu poate fi susţinut nici un spectacol.
„Bugetul pentru Bunuri şi servicii, unde intră şi producţia şi funcţionalitatea instituţiei, cu colaboratorii permanenţi în primul rând, fără să mai vorbim de invitaţi, cheltuielile de regie sau altele, acel buget de Bunuri şi servicii este în jur de 7% din bugetul general, salariile având ponderea cea mai mare, adică în jur de 92%. Iar de cheltuieli de capital şi investiţii nu poate fi vorba. Acesta este cel mai frumos vis. Eu de când sunt director la Opera din Cluj nu am văzut bani la acest capitol. Problema care ne macină nu este că nu ne vom permite să facem producţii noi, ci problema este că sunt oameni care vin zi de zi la serviciu în regim de angajaţi, dar care sunt plătiţi ca şi colaboratori permanenţi cu sumele aproape jumătate din salariul unui coleg cu care munceşte cot la cot, dar este angajat plin al operei. Iar acum nici acest salariu nu îl vom mai putea plăti, pentru că din suma aprobată pe trimestru şi alocată pe lunile care vin, este de doar 30% din voloarea ei şi asta doar pentru că aşa a hotărât cineva. Fără să nu se spună o Hotărâre de Guvern sau o Ordonanţă, să menţioneze un act normativ în acest sens“, a declarat Florin Estefan pentru Ziarul de Iași (link).
 
Opera se scaldă în bani, dar zice că n-are
 
O scurtă privire peste programul anual al achizițiilor publice a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, dar și peste salariilor angajaților, arată cifre uluitoare.
Astfel, în documente se arată că doar serviciile de internet ale instituției costă 1.800 de euro pe anul 2019, iar serviciile de telecomunicații costă 6.000 de euro. Anul trecut însă, poșta, telecomunicațiile, radio, tv și internet, împreună, au costat 32.133 de lei, adică puțin peste 6.800 de euro. Anul acesta, serviciile însumează 9.400 de euro.
Serviciile IT, dezvoltare soft ajung la 15.200 de euro (oare ce software ar putea costa o asemenea sumă considerabilă?!), iar pentru materialele publicitare au un buget de 15.000 de euro.  
Monitorul de Cluj (link spre www.monitorulcj.ro) a încercat să discute cu Claudia Giurgiu, șeful biroului de achiziții publice, persoana care, potrivit lui Estefan, este responsabilă de procedură, să explice aceste sume, însă nu a putut fi contactată.
Acestea sunt doar câteva sume care par aberante. Însă nici cu salariile, angajații de la Operă nu se pot plânge, mai ales că majoritatea primesc sporuri de condiții grele de muncă și de condiții periculoase sau vătămătoare.
Florin Estefan, managerul instituției, primește aproape 3.000 de euro pe lună (14.038 lei), la care se adaugă o indemnizație lunară de 950 de lei, fiindcă are titlul științific de doctor.
În schimb, directorul artistic și directorul economic primesc o sumă frumușică în plus lunar, pe lângă salariile care depășesc 10.000 de lei, care reprezintă „spor condiții grele de muncă”. Acest spor îl primesc aproape toți angajații, chiar și secretarii PR, care au peste 5.000 de lei salariu, la care se adaugă sporul de 791 de lei, respectiv 848 de lei.
Alte semne de întrebare ridică sporul pentru condiții de muncă „periculoase sau vătămătoare”. Acest spor îl primesc chiar și consilierul juridic, economistul specialist și merceologul. Nu putem decât să ne întrebăm ce activități periculoase pot desfășura economistul sau juristul lucrând pentru Opera din Cluj, ca să primească 852, respectiv 821 de lei în plus la salariul lunar de peste 5.000 de lei?
„Cei de la Inspecția Muncii au făcut niște calcule și le-au dat tuturor de jos de la administrativ sporuri de condiții grele de muncă. S-au dat începând cu anul trecut din vară. Toți au primit, fiindcă lucrează la calculator”, a explicat Florin Estefan pentru Monitorul de Cluj (link www.monitorulcj.ro).
 
Caseta:
Estefan o dă la întors: Stagiunea centenară se deschide în septembrie
 
La câteva zile după declarația prin care anunța că s-ar putea să existe probleme cu noua stagiune, pe pagina de Facebook a Operei se anunța contrariul.
„Dragi prieteni, am observat interesul față de Opera clujeană și putem să vă spunem atât: stagiunea 2018/2019 se ÎNCHIDE în 26 iunie cu Madama Butterfly – Giacomo Puccini așa cum era programat. Închidem doar pentru că mergem în vacanță, nu pentru că au înțeles unii altceva. Stagiunea centenară 2019/2020 se DESCHIDE în luna septembrie cu lucruri noi și frumoase! Vom fi tot noi, cu forțe proaspete și cu aceeași dorință de a vă face să visați alături de noi!Vă așteptăm cu drag la Operă!”, a fost mesajul transmis pe Facebook.
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter