Actualitate
Clujenii propun tot mai multe proiecte pentru Bugetarea Participativă: Piezișa pietonală și un oraș prietenos pentru copii
Clujenii continuă să vină cu idei pe platforma de Bugetare participativă 2019. Termenul limită de înscriere a proiectelor pentru Cluj-Napoca este 11 august 2019.
Sursă foto: cluj.comToți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani au posibilitatea să își asume din nou rolul de participant activ în definirea și abordarea problemelor orașului, implicându-se în procesul Bugetare participativă Cluj-Napoca. Unele dintre proiecte sunt extrem de interesante și răspund la nevoile actuale ale comunității clujene.
Piezișa să devină stradă pietonală
Un clujean a propus ca Piezișa, una dintre cele mai frecventate străzi din Cluj-Napoca, strada studenților, plină de localuri și cu viață de noapte activă, să devină stradă pietonală.
„Un proiect simplu prin care strada Piezișa să devină una pietonală. De la an la an tot mai multă lume alege să își petreacă timpul în zona respectivă. Pentru a ajuta și localurile din zonă, strada să fie deschisă într-un anumit interval orar pentru aprovizionare”, a spus clujeanul.
Reabilitarea Canalului Morii
Un alt clujean a propus ca zona Canalului Morii să fie reabilitată și să poate să fie folosită de către locuitorii municipiului.
„Din cauza stării precare a unei însemnate porțiuni din Canalul Morii, propun demararea unui studiu de fezabilitate, urmat de execuția lucrării pentru readucerea la un stadiu decent pentru secolul în care trăim. Momentan zonele arată ca și cum ar fi părăsite, gunoaiele predomină în albie, mâlul este depus peste tot, copacii și buruienile sunt crescute haotic”, a explicat bărbatul.
Rastele de parcare pentru biciclete
Radu Ioan Pădurean s-a gândit la numărul tot mai mare de clujeni care aleg să circule prin oraș cu bicicleta și nu au suficiente rastele de parcare.
„În zona Sălii Polivalente și a stadionului Cluj Arena nu există rastele pentru bicicletele personale sau vreo altă soluție de parcare a acestora. Când sunt evenimente la cele două locații, bicicliștii apelează la tot felul de improvizații pentru a-și asigura bicicletele. De asemenea, deoarece numărul de bicicliști din oraș a crescut în ultimii ani, sunt zone din centru în care există rastele pentru biciclete, dar acestea sunt insuficiente”, a argumentat clujeanul.
Trotuare pentru pietoni, nu parcare pentru mașini
Sătul de mașinile care ocupă trotuarele, un locuitor al municipiului Cluj-Napoca a propus să fie montați stâlpișori pe trotuare, pentru ca șoferii să nu mai poată să le parcheze pe zonele destinate pietonilor.
Renunțarea la lumina inutilă pe timp de noapte
Un alt clujean a propus să fie eliminate luminile inutile din timpul nopții, deoarece, spune acesta, lumina inutilă pe timpul nopții poate să afecteze sănătatea.
„Proiectul pe care îl propun este inspirat din proiectele IDA (International Dark-Sky Association) și de rezultatele admirabile obținute în orașe ca Tucson și Flagstaff care au reușit prin soluții tehnice extrem de simple să reducă acest tip de poluare încă din anii '80, îmbunătățind major calitatea vieții cetățenilor lor.
Cele mai simple măsuri ce pot fi luate sunt următoarele:
1. Implementarea de „zone de iluminare” - care să aibă niveluri diferite de iluminare pentru zone, să zicem, „mai rurale” sau „mai urbane” din oraș.
2. Interzicerea reclamelor luminoase ce presupun fascicule de lumină îndreptate în sus.
3. Limitarea cantității de lumină pe care proprietățile non-rezidențiale o pot folosi (emite).
4. Crearea de „scuturi” în cadrul iluminatului public astfel încât fasciculele de lumină să fie îndreptate înspre jos și nu înspre cer.
PROIECTUL NU afectează în niciun fel siguranța cetățenilor orașului. Cantitatea de lumină necesară pentru o bună vizibilitate la nivelul solului și implicit pentru protecția și siguranța oamenilor și bunurilor rămâne în aceiași parametri.
PROIECTUL are în vedere exclusiv lumina care se îndreaptă - inutil și nociv - spre cer....!”, a explicat bărbatul.
Un oraș mai prietenos pentru copii
Dat fiind numărul mare de copii din Cluj-Napoca și cel mic a spațiilor de joacă, o clujeancă, Ioana Boldiș, a propus câteva soluții pentru ca orașul să devină mai prietenos pentru copii.
„O soluție ar fi cea a închiderii circulației rutiere pentru o zi, la final de săptămână (prin rotație), pe anumite străzi care permit acest lucru (fără a perturba transportul în comun) și transformarea acestor străzi în locuri de joacă pentru copii. În ziua respectivă, copiii din zona desemnată pot să se joace liber pe stradă, să meargă cu bicicleta, trotineta, să se joace cu mingea sau să desfășoare diverse activități distractive alături de alți copii di comunitate.”, a spus clujeanca.
Procesul Bugetare participativă Cluj-Napoca 2019 a demarat în data de 8 iulie, iar în doar două zile au fost deja propuse 11 proiecte.