Actualitate
1.100 km în 10 ore în Europa, 160 km în 4 ore acasă: „România e de pe altă planetă, lume?”
Întors recent dintr-o vacanță în Italia, jurnalistul și profesorul clujean Viorel Nistor s-a lovit de o problemă cu care se confruntă, zi de zi, mii de șoferi pe șoselele din România.
1.100 km în 10 ore în Europa, 160 km în patru acasă: „România e de pe altă planetă, altă lume?”, sursă foto: stirileprotv.ro, arhivăNistor susține că, în timp ce a parcurs în 10 ore – fără să fie vreun „pilot auto mascat” – un drum de 1.100 km din regiune italiană Veneto până la Vama Borș, trecând prin mai multe țări, navigatorul i-a indicat apoi, pentru cei puțin peste 160 de km rămași până la Cluj-Napoca, peste trei ore și jumătate, „dovedite reale și efective”. Sunt simple date personale, spune jurnalistul, dar insuportabile, care ne privesc pe noi toți.
„Of, of, of de România! (...) E posibil, e verosimil, e acceptabil?! Ce să faci? Să te enervezi, să sudui, să te tângui, să te iei cu mâinile ce cap? Sau să dai de pământ (când poți) cu toți cei responsabili din țară?! România e de pe alt continent, de pe altă planetă, de pe altă lume?”, se întreabă, pe Facebook, Viorel Nistor.
Acesta susține că nu a văzut nicăieri un șofer „mai grăbit, mai precipitat și nervos (nevrotic), mai lipsit de măsură, de bun simț și de simț al distanței, mai haotic și mai dezorientat (bezmetic) în trafic” decât cel român. Prin contrast, la prima impresie după intrarea în țară, impactul a fost aproape șocant, mărturistește Nistor. Sunt multe cauze: „drumuri, drumuri, drumuri! Prea puține, prea mici, prea proaste!”.
„Apogeul zilei (odată cu imaginea de Românie) a fost atins, pe drumul spre Cluj, în zona Piatra Craiului, unde, într-o porțiune de kilometri (cu depășiri interzise, grele sau riscante), personajul principal a devenit o bătrânică la volanul unui Logan, care (suverană, impasibilă, autoritară sau poate doar speriată și derutată) circula cu... 20-30 km/oră neclintit. Coloana tot mai lungă și-a pierdut orice speranță când de Loganul «pierdut în spațiu» s-au lipit repede vreo 4-5 tiruri (...) Era comic, absurd, suprarealist. Cui îi pasă!?”, povestește Viorel Nistor experiența obositoare –„o procesiune ad-hoc ce părea a prohodului traficului românesc”.
Lect. dr. Viorel Nistor este deținător al unei experiențe jurnalistice de peste două decenii, timp în care, ca reporter, șef de departament și editor, a activat la instituții de presă precum revista NU, cotidianele Ziua, Ziua de Nord-Vest, Știrea, Ziarul de Cluj, postul TV Antena 1 Cluj sau săptămânalul Clujeanul. Din 2004 până în 2014 a fost cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), iar din 2014 este lector la Departamentul de Jurnalism.