Actualitate

Memoria maestrului Dumitru Fărcaș, cinstită la Țebea. Gorunul, preferatul regretatului taragostit

Dumitru Fărcaș va avea un gorun plantat la monumentul natural de la Țebea, județul Hunedoara.

Memoria regretatului taragotist Dumitru Fărcaș este cinstită cu un monument natural, în cadrul ansamblului de monumente de la Țebea (județul Hunedoara) ridicat în memoria unor mari personalități precum Avram Iancu, Horea, Regele Ferdinand I, Regina Maria și Henri Mathias Berthelot. La un an de la dispariția maestrului, autoritățile locale din Baia de Criș au plantat un gorun în memoria lui Dumitru Fărcaș, arbore considerat sacru și simbol al trăiniciei.

“Luni dimineață am mers la Țebea. Mi-a spus mama că a văzut la TVR1 Sărbătoarea Națională de la Țebea, Hunedoara, România și că s-a plantat un gorun în memoria lui tata. "Ar fi un gest normal și frumos din partea ta, Andreea scumpă, să mergi să-l vezi și măcar să-l uzi!" mi-a spus mama. M-am îmbrăcat cu "spăcelu'" (cămașa) lui mama-bună (bunica din partea lui tata), am luat mașina lui tata (aceeasș care l-a dus pe tata de-atâtea ori la Țebea) și împreuna cu mama am tras "o fugă" la Țebea. Eu personal nu mai fusesem niciodată.


Am fost atât de impresionată și-am rămas fără cuvinte când am văzut intensitatea semnificației istorice pe care o are acest loc, în mod deosebit pentru Transilvania dar și pentru întreaga țară. La Țebea se află Gorunul lui Horea, Avram Iancu, cel al Regelui Ferdinand, al Reginei Maria - plantat chiar de Domnia Sa în 1924, cel al Gen. Henri-Mathias Berthelot, gorunul Centenarului plantat anul trecut cu ocazia Marii Uniri, și gorunul lui tata, plantat lângă scena unde a slujit atâția ani.

Gorunul era copacul preferat a lui tata. De-abia acum am înțeles de ce pentru tata această specie de stejar avea o semnificație cu totul speciala: simboliza acești adevărați eroi ai neamului și pe lângă asta îi aducea aminte de CASA, de satul pe care l-a lăsat copil fiind de doar 10 ani. Numele satului în care s-a născut, Groși, vine tocmai de la pădurile de stejari și goruni care imprejmuiau satul. Aceste păduri erau "acasă" pentru el, acolo cânta la fluier ca și copil și tot acolo a stat zile la rând să învețe să studieze la taragot, instrumentul pe care nu l-a mai părăsit niciodată (el fiind oboist).


Vă mulțumesc din suflet Dl. Ioan Danciu și Dl. Mircea Paraian pentru initiațiva dvs, de asemenea D-lui Primar Gorcea pentru onoarea făcuta tatălui meu”, a declarat Andreea Fărcaș.

Festivalul „Taragotul de aur”, în memoria lui Dumitru Fărcaș


Tineri talentați sunt așteptați la Festivalul Concurs "Taragotul de Aur" 2019, eveniment dedicat memoriei regretatului taragotist Dumitru Fărcaş. Competiția va avea loc,  între 15 și 17 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca.

Concursul se va desfășura în două secțiuni: soliști intrumentiși și soliști vocali, fiind deschis interpreților de folclor autentic românesc, cu vârste curprinse între 16 și 35 de ani, din toate zonele țării, dar și celor care provin din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării.


Fișele de înscriere la concurs pot fi trimise până la data de 10 octombrie 2019, iar preselecția va avea loc în data de 18 octombrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Etichete: dumitru farcas
abonare newsletter