Actualitate

Consumatori de droguri la 10 ani și dealeri care abia își fac buletin. Marijuana şi etnobotanicele, preferatele clujenilor

Judeţul Cluj este pe locul 2 în ţară după Bucureşti la dosare care au ca obiect infracţiuni de trafic şi deţinere de droguri

Când vine vorba de consum de droguri Clujul are un debut în jurul vârstei de 11-12 ani. Marijuana şi etnobotanicele sunt preferatele consumatorilor. Autorităţile se mândresc că orașul nu prea are consumatori de heroină, arată datele Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj.

Principalele droguri folosite sunt în continuare marijuana și SNPP-urile (etnobotanicele). Cu toate că cele 7 magazine de etnobotanice din Cluj-Napoca au fost închise în 1 decembrie 2010, fenomenul nu a fost oprit ci s-a mutat pe internet.


Directorul executiv al Centrului Internaţional Antidrog (CIADO), Gigel Lazăr, a declarat, luni, ca la nivel naţional se observă o tendinţă de scădere a vârstei tinerilor consumatori de droguri, fiind în tratament copii de 10 ani. În privinţa dealerilor, vârsta a scăzut la 14 ani.

„Dacă discutăm de consumatori, discutăm de consumatori la vârsta de 10 ani. Dacă discutăm de dealeri, deja discutăm de 14 ani. Lucrurile au o evoluţie fabuloasă, (copiii - n.r.) provin din familii care au consumatori şi din familii în care sunt dealeri”, a completat acesta.


Gigel Lazăr a precizat că o tendinţă ascendentă poate fi sesizată şi în cazul numărului de liceeni consumatorilor de droguri.

„La nivelul de prevalenţă existent astăzi în România, putem discuta de consumatori tineri, aproape în toate liceele din România pentru că s-a extins consumul de droguri. Nu consumă aceşti tineri în licee, dar scăzând prevalenţa ca şi vârstă, avem certitudinea că avem consumatori ocazionali, în scop recreaţional, cam în toate segmentele din clasele IX- XII, deşi, conform statisticilor agenţiei, există consumatori şi de 10 ani”, menţionează directorul executiv CIADO.


Gigel mai spune că se observă şi o creştere a consumului experimental de droguri ilicite în general, iar în privinţa studenţilor, a fost atins procentul de 21%.

„Comparând rezultatele ultimelor două cercetări, din 2013 şi 2016, se observă o creştere a consumului experimental de droguri ilicite de la 6,6% la 7,6% pe segmentul de vârstă 14-64 de ani, dar şi a consumului la populaţia de 16 ani de la 5%, la 10%, iar referitor la studenţi deja atingem 21% consum ocazional de droguri”, a completat acesta.


Gigel Lazăr a precizat faptul că 7% prevalenţă de-a lungul vieţii, pe segmentul 14-64 de ani, înseamnă peste 650 de mii de consumatori de droguri ocazionali în ţara noastră, calculul CIADO fiind realizat plecându-se de la principiul de a elimina cei 4 milioane de români plecaţi.

„Ne sperie faptul că într-o perioadă foarte scurtă am ajuns la această cifră. Altceva ce ne îngrijorează e faptul că, dacă din cei 650 de mii, 10% vor deveni dependenţi, gândiţi-vă că în acest moment avem liste în aşteptare pentru cei care sunt sub tratament. Oare vom avea noi, statul român, toată resursa logistică necesară, resursa oamenilor calificaţi, resursa financiară să suportăm tratamente?”, a completat directorul executiv CIADO.


Preşedintele FNAP-I.P Bucureşti, Eugen Ilea, a declarat că problema consumului de droguri reprezintă principalul punct de interes al părinţilor.

„În urmă cu ceva timp am făcut un sondaj printre membrii federaţiei, ca să vedem care ar fi domenile de interes în rândul părinţilor. În proporţie de 80%, răspunsul a fost consumul de droguri, avem o problemă, suntem îngrijoraţi. Suntem îngrijoraţi în primul rând, pentru că a scăzut foarte mult vârsta consumatorului, ceea ce pentru noi este un foarte mare semn de întrebare”, spune Eugen Ilea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter