Actualitate
„Concert la două piane”, încălzirea perfectă înaintea deschiderii sezonului la Filarmonică
Deschiderea stagiunii 2019-20 a Filarmonicii de Stat „Transilvania” va avea loc vineri, 27 septembrie, de la ora 19:00.
„Concert la două piane”, încălzirea perfectă înaintea deschiderii oficiale a sezonului la FilarmonicăPână atunci însă, Filarmonica invită clujenii iubitori de muzică clasică să savureze „Concert la două piane”, un eveniment „de încălzire” înaintea debutului noii stagiuni. Miercuri, de la ora 19:00, pianiștii Daniel Ciobanu și Alexander Gadjiev vor oferi un recital inedit, cu muzica lui Maurice Ravel și Igor Stravinsky.
„Până vineri când deschidem oficial stagiunea 2019/2020, vă invităm la un recital de excepție, în cadrul căruia suntem parteneri. Duality – concert la două piane, Ravel & Stravinsky, Burjoazie și decadență, Daniel Ciobanu și Alexander Gadjiev. Miercuri, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Studio a Academiei de Muzică «Gheorghe Dima». Va fi încălzirea perfectă pentru seara de vineri. Vă așteptăm!”, se arată în mesajul Filarmoncii.
Daniel Petrică Ciobanu
Daniel Petrică Ciobanu a început studiul pianului la vârsta de nouă ani în Piatra Neamț, România, initial cu Magdolna Cosma și Delia Balan, ca mai apoi să continue cu Mihaela Spiridon and Iulian Arcadi Trofin. Câștigând o bursă de studii în Scoția, Daniel și-a continuat pregătirea muzicală cu Graeme McNaught, Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind astfel Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la Școala de Muzică „Alfred Cortot” din Paris cu Marian Rybicki și la Universitatea de Arte din Berlin cu Pascal Devoyon and Markus Groh.
Daniel este câștigătorul a numeroase competiții internaționale majore, inclusiv „Premiul I Grand Prix”, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Concursul Internațional de Concerte pentru Pian al filarmonicii din Maroc în 2015, devenind astfel primul pianist din istoria competiției care a câștigat toate premiile speciale împreună cu votul unanim al juriului. A câștigat de asemenea Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a „Sonatei Clasice” în cadrul prestigioasei „Competiția Internațională de Pian UNISA” din Pretoria, Africa de Sud și Premiul I la „Concursul Internațional de Pian BNDES”, desfășurat la Rio de Janeiro.
Daniel a obținut aprecierea publicului internațional câștigând în 2017 Medalia de Argint la concursul mondial „Arthur Rubinstein” din Tel-Aviv, Israel, alături de prestigiosul premiu „Favoritul Publicului”. În urma acestora a avut apariții la Carnegie Hall din New York, Elbphilharmonie la Hamburg, Gewandhaus Leipzig și Festivalul Enescu din București, pe lângă turnee și concerte în Japonia, China, Africa de Sud și Taiwan.
Daniel a fondat „Neamt Music Festival” în 2017 în România pentru a crea o platformă internațională nouă și puternică pentru tineri artiști. Festivalul, care durează timp de o săptămână și are loc în Munții Carpați din România, prezintă atât un repertoriu clasic, cât și muzică jazz sau proiecte experimentale.
Alexander Gadjiev
Câștigător a numeroase concursuri internaționale, Alexander Gadjiev a devenit într-un timp foarte scurt, un nume de referință mondial a generației tinere de pianiști concertiști. Născut în anul 1994, în Gorizia, un oraș multicultural din Slovenia, cu ambii părinți pianiști concertiști și profesori, Alexander a fost expus de la vârsta de 5 ani studiului pianului și artei sunetelor.
Prima apariție scenică a fost la vârsta de 9 ani alături de o orchestra sinfonică interpretând „Concertul în Do major” pentru pian și Orchestra de Joseph Haydn, urmând un an mai târziu a susține un recital solo , pavând de tânăr , primii pași spre arta interpretativă și experiența scenică. După câștigarea primului premiu de prestigiu, „Premio Venezia”, concurs organizat în celebrul Teatru „La Fenice” din Venezia, Alexander a pornit pelerinajul artistic spre cele mai înalte Săli de Concerte și Concursuri internaționale de top.
Câștigător al Medaliei de Aur atât a concursului Internațional „Hamamatsu” din Japonia, ediția cu numărul nouă din 2015, cât și a concursului de la Monte Carlo din 2018, Alexander a fost imediat invitat de câteva dintre agențiile internaționale de impresariat, precum Kajimoto din Japonia, și Reinicke Artists din Germania. Cu numeroase debuturi importante, Alexander reușește să cucerească publicul prin întâlnirile muzicale pline de liricism și imaginație cu o tensiune artistică interioară extrem de copleșitoare.
Printre debuturile cele mai distinse, enumerăm festivalurile „Verbier” din Elveția, Festivalul de Muzică de cameră din Salzburg, „Chopin” din Polonia, „ClaviCologne” din Germania, „MiTo” din Italia, precum și Săli de concerte ilustre, Teatrul „La Fenice” din Venezia, „Teatro Regio” din Turin, „Teatro Alighieri” din Ravenna, Sălile „Kioi” și „Bunka Kaikan” din Tokyo, „Kitara” din Sapporo, „Hyogo” din Osaka, „Salle Cortot” din Paris, Sala Conservatorului din Moscova și multe altele.
În anul 2019, Alexander a fost selectat de „BBC Radio 3” să se alăture platformei ilustre „New Generation Artists”, care îi va oferi proiecte alături de cele 5 orchestre BBC, o serie de douăsprezece ședințe de înregistrări și debuturi colosale în săli precum „Wigmore Hall” și „Royal Festival Hall” din Londra, „Bridgewater Hall” din Manchester și „City Halls” din Glasgow, concertele fiind transmise în direct pe platforma internațională a radioului BBC.
În prezent Alexander e înrolat la două studii de masterat simultane, atât în conservatorul „Mozarteum” din Salzburg, având că tutore pe profesorul Pavel Gililov, cât și la „Hans Eisler” în Berlin sub tutelajul profesorului Eldar Nebolsin.