Actualitate

Acces liber în Parcul Babeș. Ecologiștii nu mai vor garduri

Deputatul independent Adrian Dohotaru a trimis o scrisoare deschisă către Universitatea Babeș-Bolyai și Primăriei Cluj-Napoca prin care a cerut acces liber în Parcul Babeș.

Adrian Dohotaru spune că 1.200 de clujeni cer deschiderea Parcului Babeș către Someș și renunțarea la gardul cu o lungime de 2 km. “Este partea din parc de aproximativ zece hectare care a fost concesionată de Primărie, în perioada interbelică, la prețul simbolic de 1 leu pe an”, spune deputatul.

Potrivit ecologiștilor, UBB a refuzat în 2014 deschiderea parcului și renunțarea la gardul perimetral pe motiv că există o clauză semnată cu autoritățile europene prin care timp de 5 ani nu se poate elimina taxa de acces.


“Recent, primarul Emil Boc a declarat public la o ședință de Consiliu Local că este de acord cu propunerea deschiderii Parcului Babeș spre Someș, mai ales acum când clauza de 5 ani se încheie. Amintesc că toți specialiștii pe care i-am consultat au arătat necesitatea de a deschide parcul la râu. Toate proiectele participante la Master Planul pentru Someș prevăd eliminarea gardurilor sau deschiderea mai multor porți”, susține Dohotaru.

Fără taxă pe iarbă!


Deputatul independent spune că cere eliminarea taxei pe alei și pe iarbă, nu și pe terenurile de sport.

“Terenurile de sport pot fi închiriate, deși cred că ar putea fi folosite mai bine de toți studenții din Cluj, întrucât la alergările mele regulate în parc văd terenurile ferecate cu un lacăt și 80% din timp terenurile neutilizate. Problema se poate soluționa lăsând terenurile deschise și la libera utilizare a studenților. Pentru ca terenurile să fie mai bine folosite în timpul săptămânii și în weekend se poate introduce un sistem online de rezervare pe modelul Bazei Sportive Gheorgheni la care să aibă acces studenții și universitarii de la toate universitățile clujene”, mai spune ecologistul.


Cel mai mare spațiu verde al orașului

Cu ocazia începerii anului universitar 2019-2020 Dohotaru solicită, din nou, deschiderea Parcului Babeș și negocieri între cele două instituții și reprezentanți ai societății civile pentru a găsi cele mai bune modalități pentru a administra acest spațiu care poate fi utilizat de mai mulți rezidenți și studenți.


Trebuie deschis parcul nu doar pentru mișcare, ci și pentru tranzit și plimbare între două cartiere mari ale orașului, Mănăștur și Grigorescu. Spațiile verzi se amenajează cu fața la apă, nu cu spatele, așa cum a gândit inițial și Hațieganu legăturile spre râu și Canalul Morii, acum obturate de garduri și garaje. Parcul Sportiv, chiar dacă are funcția de campus pentru UBB, trebuie deschis spre rezidenți, așa cum se întâmplă în țările civilizate, unde nu există taxe de acces pentru rezidenți în campusuri. Idealul profesorului Iuliu Hațieganu era de a nu avea un stadion în care 22 sportivi aleargă și 22.000 de oameni privesc. Parcul e destul de gol și vă asigur că prin deschiderea parcului numărul de persoane care îl utilizează va fi înzecit. Asta înseamnă o încărcare administrativă mai mare, dar nu e insurmontabilă”, este de părere Dohotaru.

Adrian Dohotaru, deputat independent


“La discuții informale, Parcul Babeș nu se deschidea din cauza țiganilor care ar invada locul, a homeleșilor care s-ar aciua, a băieților din cartier din Mănăștur care ar vandaliza parcul. Sunt argumente rasiste și clasiste care înseamnă abdicarea de la valorile universitare. Aceste păreri pot fi combătute, dacă mai apar, printr-o dezbatere rațională. Situația este dramatică! România este pe locul 4 în Europa la procentul de populație care nu face sport niciodată: 63% (procent în creștere față de 2013). 43% dintre români cred că nu li se oferă oportunități de a practica activități fizice în orașele lor, iar 52% dintre ei cred că autoritățile locale nu fac destul în acest sens”.

abonare newsletter