Actualitate

Cerșetorii, o problemă arzătoare la Cluj încă din 1948! Ce făceau „tovarășii” cu ei?

Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei Locale din Cluj-Napoca a recunoscut că cerșetorii le dau în continuare mari bătăi de cap clujenilor. Lucrurile nu stăteau diferit nici în urmă cu peste șapte decenii!

La mijlocul lunii septembrie, șeful Poliţiei Locale a declarat că, de la începutul anului 2019, au fost identificate 389 de persoane care practicau cerşetoria pe raza municipiului Cluj-Napoca. Un număr de 97 de persoane aveau domiciliul în Cluj-Napoca, în timp ce restul până aproape de 400 proveneau din localităţi precum Fizeşu Gherlii, Apahida, Bonţida sau Nădăşel, dar şi din alte judeţe ale ţării, de la Deva, Timișoara sau Piatra Neamț, până la Slatina, Sibiu sau București.

Ei bine, se pare că inima Transilvaniei a fost dintotdeauna un paradis al cerșetorilor. Dintr-un articol din 1948 al publicației comuniste Lupta Ardealului (anul IV, nr. 421, p. 4) aflăm că, în cadrul unei ședințe ale Comisiei Interimare a municipiului, tovarășul Butyka ceruse „urgenta rezolvare a problemei cerșetorilor de pe străzile municipiului Cluj”.


Se pare că cerșetorii anilor `40 din Cluj erau închiși în arestul poliției timp de câteva zile pentru... reeducare, în timp ce un alt tovarăș a propus chiar înființarea unui lagăr de muncă pentru ei, în Lomb! Oare cum ar reacționa societatea de astăzi la o asemenea idee creață? Iată și textul integral al materialului din 1948:

În cursul ultimei ședințe a comisiei interimare a municipiului Cluj, tov. Fr. Butyka a cerut rezolvarea urgentă a problemei cerșetorilor. «Problema aceasta, a spus tov. Butyka, trebuește urgent rezolvată. Cerșetorii dau un aspect necivilizat orașului nostru, aducându-ne aminte de timpurile de teroare și întuneric ale istoricilor, fiind o consecință firească a gravelor contradicții din sânul societății captailiste (n.red. capitaliste)».


Din rapoartele deținute de Primărie, aflăm că în Cluj există peste 700 de cerșetori care, din când în când, sunt adunați de către comisarul Rădulescu la poliție, unde sunt ținuți 2-3 zile, în care timp li se face... morală, fiind apoi lăsați iarăși în libertate. Tov. Paul Veress a propus crearea unei tabere a lor la Lomb, unde cei capabili de muncă să fie puși la lucru.

CITEȘTE ȘI: 389 de cerşetori au fost identificaţi de Poliţia Locală în Cluj-Napoca! Cei mai mulţi sunt veniţi din alte localităţi


CITEȘTE ȘI: Clujenii merg cu teamă în Piața Gării, Poliția Locală nu știe de ce: „Siguranța este reală!”

abonare newsletter