Actualitate

Eu când urmez? Întrebarea de pe buzele a zeci de studenți străini la ușa Serviciului pentru Imigrări Cluj, nemulțumiți de mobilizare

An de an, tot mai mulți studenți străini aleg să urmeze studiile la Cluj-Napoca. Odată cu valul tot mai mare de tineri de peste hotare, funcționarii Serviciului pentru Imigrări par să piardă controlul, nefăcând față numărului mare de dosare.

Zi de zi, zeci de studenți extracomunitari din toate colțurile lumii se trezesc cu noaptea în cap, toți cu același scop: să-și depună dosarul pentru prelungirea permisului de ședere la Serviciul pentru Imigrări al județului Cluj. Unii reușesc, însă cei mai mulți sunt nevoiți să se întoarcă a doua zi. Apoi a treia, a patra, a cincea și tot așa, până când, în sfârșit, reușesc să depună actele pentru a putea continua liniștiți studiile la Cluj-Napoca. Programul mult prea scurt de lucru cu publicul – doar două ore, respectiv numărul mult prea mare de solicitanți – mai ales în această perioadă – sunt ingredientele unor momente supărătoare pentru oaspeții noștri.

Pentru a-și exprima nemulțumirea, Sofia, o studentă din Republica Moldova a apelat la redacția Monitorul de Cluj. Pe lângă studii, tânăra basarabeancă este angajată part-time la o firmă – așa cum o fac mulți dintre studenții care vin de peste Prut. Se gândește cu groază la fiecare început de an universitar, afirmând că, în condițiile intervalului mult prea mic de depunere a dosarelor, devine o „misiune aproape imposibilă” să nu depășească termenul până expiră permisul de ședere. Există riscul să primești interdicție în țară sau să plătești amendă, cum se și întâmplă în multe cazuri, afirmă Sofia.


„Sunt două ore, un funcționar public cu un coleg de-al lui ies la țigară la fiecare 10 minute și nu preiau nici măcar jumătate din oamenii care stau la rând. Mai sunt și persoane care intră fără să aștepte la rând, ei zic că au programat online. Am încercat să mă programez online, pe site-ul lor, și nu este posibil. Am atașat toate documentele, am salvat, dar nu am primit niciun răspuns, o programare. E doar o formalitate, nu este funcțional, au încercat și alți colegi!”, a declarat Sofia, pentru Monitorul de Cluj.

Programul 10:00 – 12:00 este de fapt... 07:00 – 12:00!

Tânăra spune că singura șansă să-ți depui dosarul este să mergi acolo dis-de-dimineață, la ora 07:00, să iei un bon de ordine la ghișeu – numărul să fie cât mai aproae de 1 –, apoi să aștepți până la 10:00, când se deschide programul de depunere a dosarelor. La rândul ei, Sofia a fost nevoită să se învoiască de mai multe ori de la muncă, să aștepte mai multe ore în picioare, în fiecare zi. „Este o problemă de gestiune”, afirmă basarabeanca, mai ales că pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări nu figurează o listă concretă cu actele necesare pentru dosar. După ce, într-un final, au ajuns cu dosarul pe masă, mulți sunt întorși din drum și rugați să reia calvarul din pricina unui singur act care lipsește.


„Anual este aceeași problemă, o lipsă de organizare, de personal. Nici personalul acela nu dă dovadă de bună organizare, să preia cât mai multă lume. În perioada asta încărcată să mai aducă funcționari. Câți studenți vin cu Erasmus? Sunt tot felul de grupuri de lucrători, vietnamezi, intră, neglijând total oamenii de la coadă. Ziua era pierdută, erau mulți, au intrat toți și nu înțelegeam de ce”, se plânge Sofia, care, spre deosebire de mulți cetățeni din Republica Moldova, nu are și cetățenie română.

Tânăra basarabeancă mărturisește că a discutat cu mai mulți studenți străini, încercând să pornească o petiție. „Singura soluție a rămas să apelez la presă, oamenii au această problemă, mai ales în ultimii ani, de când s-a dezvoltat Clujul”, afirmă Sofia. Ea spune că îl înțelege pe funcționarul public, care nu are capacitatea necesară și îi este practic imposibil să preia toate dosarele, însă nu pricepe de ce nu se mobilizează Serviciul pentru Imigrări pentru o mai bună eficiență sau măcar să prelungească programul cu publicul.


„Am încercat să batem la ușă, dacă mai are sens să stăm, ni s-a răspuns «închideți ușa, domnișoară, așteptați-vă rândul!». Dacă îmi venea rândul, spuneau «gata, nu mai putem prelua dosarele, urmează altă etapă». Nu este un atac la persoană, nu dau vina pe nimeni, dar este o situație neplăcută, într-un oraș atât de dezvoltat cum este Cluj-Napoca, nu ar trebui să existe așa ceva!”, conchide Sofia, care ne-a sugerat să luăm o „mostră” și de la fața locului. Zis și făcut.

Un singur document lipsă – coșmarul studenților străini

Reporterul Monitorul de Cluj a mers la sediul Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj, iar realitatea din teren este precum cea descrisă de Sofia. Studenți, tineri din toată lumea, așteptând cuminți la coadă, poate-poate vor avea norocul să ajungă la rând. Valentina, o studentă din Ucraina, s-a confruntat pentru întâia oară cu situația neplăcută, de care auzise multe în prealabil de la prietenele ei.


„Am venit pentru prima oară, am vrut să întreb despre documentele necesare. Am venit să văd câtă lume este, auzisem că sunt multe persoane care așteaptă la rând. Observ că lumea stă la coadă de la 07:00, nu reușim să depunem dosarul. Prietena mea va veni și mâine, sunt prea mulți oameni care așteaptă, două ore nu sunt suficiente”, a declarat Valentina, completată de o amică.

„Dacă vin la 07:00, poate-poate voi intra, dacă nu, în altă zi. Poți să vii aici, dar noi nu avem lista cu actele necesare. Venim, așteptăm, iar dacă nu avem un singur document, suntem trimiși înapoi. Unul dintre prietenii mei a revenit de cinci ori anul trecut, mereu se schimbă ceva”, a punctat o altă tânără din Ucraina. Dahlia, o doctorandă din Irak, este nevoită să revină la fiecare jumătate de an pentru a-și actualiza dosarul, lucru la care se gândește de fiecare dată cu groază.


Reporterul Monitorul de Cluj prezent la Serviciul pentru Imigrări a încercat să obțină o părere și de la reprezentanții instituției. Un funcționar public i-a cerut cartea de identitate și legitimația de presă, mergând apoi la un alt coleg. Revenind, acesta i-a spus reporterului că „nu poate oferi informațiile necesare”, rugându-l politicos să depună o cerere în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. „Nu pentru că nu ar vrea” să ofere informații, ci pentru că acestea sunt „informații ce țin de niște statistici” și „nu ar vrea să ofere informații greșite”.

*foto: Alexandra Sofroni / Monitorul de Cluj*

Campanie de informare pentru studenții străini

Polițiștii de imigrări desfășoară a doua etapă a campaniei de informare a străinilor cu privire la condițiile în care pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României. Această etapă este dedicată studenților, cetățeni străini, și are ca scop prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a acestora și conștientizarea riscurilor la care se expun în situația în care acceptă să muncească fără forme legale. Activitățile se desfășoară cu sprijinul inspectorilor din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă.

Astfel, în perioada 21-25 octombrie, polițiștii de imigrări vor derula o campanie de informare a străinilor aflați la studii pe teritoriul României cu privire la condițiile în care pot fi prestate activitățile lucrative pe teritoriul național, precum și în ceea ce privește drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajați. Polițiștii de imigrări se vor deplasa în instituțiile de învățământ din toată țara, unde vor participa la întruniri cu străinii aflați la studii și vor distribui materiale informative pentru a veni în sprijinul acestora, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul General pentru Imigrări.

În prezent, pe teritoriul României se află peste 15.000 de studenți, cetățeni străini, cei mai mulți din Moldova, Israel, Tunisia și Maroc. Majoritatea au optat să urmeze studiile în centrele universitare din București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Constanța.

abonare newsletter