Actualitate

Defrișări și cimentări la Podul Porțelanului?

Weekendul Someș Delivery de anul acesta trebuia să aibă loc pe alt segment de Someș, în zona Podului Porțelanului, dar în cele din urmă, organizatorii au ales zona din Grigorescu. “La o vizită în luna octombrie ceea ce am descoperit ne-a întristat și îngrijorat în egală măsură”, susțin aceștia.

De cinci ani, evenimentul Someș Delivery le propune clujenilor să descopere un altfel de Someș decât cel pe care îl cunosc: amenajat pentru oameni și animat de evenimente care îi pun în valoare malurile. În fiecare an, un tronson este analizat ca potențial natural, dar și pentru a descoperi moduri posibile de amenajare și utilizare, prin instalații cu caracter temporar.

Anul acesta, ediția cu numărul 5 s-a desfășurat pe cele două maluri învecinate Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu.


“Weekendul Someș Delivery de anul acesta trebuia să aibă loc pe alt segment de Someș, în zona Podului Porțelanului. În randările făcute publice de Primaria Cluj-Napoca în data de 9 aprilie se poate observa că pe ambele maluri există spațiu verde și un număr mare de copaci, în concordanță cu starea inițială a zonei. La o vizită realizată de noi pe șantier, în data de 6 octombrie, am constatat că ambele maluri, atât în stânga și dreapta podului au fost îndiguite/cimentate, iar copacii au fost tăiați”, susțin ecologiștii.

Organizatorii Someș Delivery susțin că “lucrările de îndiguire a malurilor, în completarea lucrărilor de reabilitare a Podului Porțelanului dăunează atât ecosistemului natural al Someșului, cât și calității vieții locuitorilor din apropiere”.


“Îndiguirea malurilor a necesitat defrișarea copacilor din aria vizată și cimentarea permanentă a zonei, lucru care nu va permite regenerarea zonei verzi, prin urmare diminuarea spațiului verde pe cap de locuitor. Orice proiect care ar putea duce la afectarea zonelor verzi din municipiul Cluj-Napoca, atât pe uscat, cât și în preajma apelor, are nevoie de consultarea în prealabil a specialiștilor: urbaniști, arhitecți, peisagiști, specialiști pe mediu și biodiversitate, asociațiile care activează în zona mediului natural din oraș,a administrațiilor responsabile, a clujenilor și a locuitorilor din zonele de intervenție!”, mai spun aceștia.

500 de metri curățați din Someș, mai trebuie încă 6 kilometri


În weekend-ul care a trecut, ecologiștii s-au plimbat de-a lungul râului de la barajul din Florești spre Cluj, pe jos, cu bicicleta sau cu barca.

“Miza noastră a fost să descoperim potențialul Someșului aici și să vedem cât de mult i s-au curățat malurile după promisiunea Primăriei Florești. Aproape 500 de metri au fost curățați. E un prim pas! Mai sunt încă 6 km! Malurile au potențialul de a putea fi traversate de o promenadă de-a lungul râului, pe malul stâng (nordic). Iar chiar după baraj este un spațiu amplu care îl putem imagina ca viitorul parc al Floreștiului, dacă permite situația juridică sau primaria duce o politică bună în al achiziționa.


Reamintim că la finalul celei de-a 5-a ediții Someș Delivery, pe fondul campaniilor de igienizare și al indignării în rândurile societății civile vizavi de starea insalubră a malurilor râului, organizatorii au inițiat o petiție prin care au cerut primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și lui Horia Șulea, primarul comunei Florești, să igienizeze de urgență malurile Someșului și să găsească soluții pentru prevenirea redepozitării gunoiului care amenință sănătatea clujenilor și floreștenilor.

Angajații Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au realizat un control în data de 15 iulie, iar în urma verificărilor au fost constatate depozite de deșeuri menajere și de construcții atât pe malul drept al râului Someșul Mic (aval de puntea pietonală zona Barajului Florești II), cât și pe malul stâng. Primăria Florești a fost sancționată contravențional cu 75.000 lei pentru că nu a curăţat Someşul Mic şi nu a verificat starea de salubritate a cursului de apă.


1,5 mil. € pentru două benzi la Podul Porțelanului

În luna aprilie, Podul Porțelanului s-a închis circulației pentru lucrări de modernizare. Valoarea totală a investiţiei este de 7,16 milioane de lei cu TVA inclus. Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, podul va avea două benzi de circulaţie, va avea piste pentru biciclete, va avea spaţiu pietonal și va fi suprailuminat. Lucrările sunt estimate a dura 12 luni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter