Actualitate

Câți bani s-au „tocat” pentru contribuția electorală? Surpriză mare în sondaje!

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, vineri, ultimele informaţii cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale din 10 octombrie şi a făcut o simulare a procesului electoral într-o secţie de votare.

Câți bani s-au „tocat” pentru contribuția electorală? Surpriză mare în preferințele românilor Câți bani s-au „tocat” pentru contribuția electorală? Surpriză mare în preferințele românilor

Preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică a menţionat că, în mare, au fost finalizate toate procedurile, inclusiv aplicaţiile de verificare a votului multiplu, aplicaţia pentru centralizarea rezultatelor votării care a fost predată vineri de STS şi procedura de aducere la cunoştinţă a tuturor informaţiilor necesare în ziua votării.

Directorul Departamentului de control al finanţării din AEP, Constantin Rada a precizat că, până vineri, au fost declarate contribuţiile electorale în sumă totală de 33.694.061 lei, din care finanţare privată – 17.279.061 lei, respectiv finanţare publică – 16.415.000 lei.


„Candidatul Kelemen Hunor (n.red. UDMR) a declarat ca şi contribuţie electorală 445.000 de lei, în totalitate din surse private. Klaus Iohannis (n.red. PNL) a declarat 10 milioane de lei, în totalitate din subvenţii de la bugetul de stat, Theodor Paleologu (n.red. PMP) a declarat 3 milioane de lei, în totalitate din finanţare privată, Alexandru Cumpănaşu – 385.280 lei, finanţare privată, Viorica Dăncilă (PSD) – 764.000 de lei din finanţare privată şi 6,050 mil. lei de la bugetul de stat. Ninel Peia nu a depus contribuţii”, a declarat Rada, într-o conferinţă de presă.

Şeful Departamentului suport organizatoric electoral, Mircea Preoţescu a declarat că, pentru străinătate, s-au stabilit 835 de secţii de votare pentru alegerile prezidenţiale din această lună, iar 4.635 de persoane au promovat testul online pentru calitatea de operator în cadrul acestor secţii.


„Pentru votul prin corespondenţă au fost primite, până la această oră, 17.493 de plicuri exterioare pentru turul 1 şi aproximativ 2.000 de plicuri pentru turul 2. În ce priveşte organizarea alegerilor în ţară, pentru cele 18.748 de secţii de votare au fost desemnaţi 37.496 de preşedinţi şi locţiitori ai birourilor secţiilor de votare. Aceştia au toţi instruiţi. Au fost desemnaţi 18.748 de operatori de calculator şi 5.064 de rezerve ale acestora”, a menţionat Preoţescu.

Iohannis conduce detașat în topul preferințelor

Conform unui sondaj IMAS, realizat la comanda Europa FM, Klaus Iohannis se află detașat pe primul loc în preferințele românilor, cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale. Iohannis este urmat de Mircea Diaconu și de Viorica Dăncilă. Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, se află abia pe locul 4, iar la coada clasamentului se află Theodor Paleologu și Kelemen Hunor.


Klaus Iohannis – 45,7%
Mircea Diaconu – 16,7%
Viorica Dăncilă – 15,1%
Dan Barna – 12,6%
Theodor Paleologu – 6,9%
Kelemen Hunor – 2,9%

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 8-28 octombrie 2019, pe un eșantion de 1.010 persoane cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare +/- 3,1%. S-a folosit metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

abonare newsletter