Actualitate

Guvernul ieftineşte carburantul, dar creşte amenzile de circulaţie. De la 1 ianuarie

Amenzile de circulaţie ar putea creşte cu 50% începând cu prima zi a anului viitor în contextul în care Guvernul nu intenţionează să plafoneze valoarea punctului de amendă.

La momentul actual, valoarea unui punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut numai că guvernarea trecută a decis să-l îngheţe la 145 de lei chiar dacă salariul minim brut este în prezent de 2.080 de lei.

Această reglementare, în vigoare din 2018, urmează să expire la 31 decembrie 2019. iar Guvernul actual a anunţat că nu intenţionează să o prelungească şi pe parcursul anului 2020. Problema (cel puţin pentru şoferi) este că de la 1 ianuarie, autorităţile ar urma să crească salariul minim brut la 2.230 de lei, astfel că punctul de amendă ar putea fi de 223 de lei, cu 53% mai mare decât în prezent, scrie 4tuning.ro.


Ionel Dâncă, şeful Cancelariei premierului a declarat că "potrivit legislaţiei în vigoare, nu s-a luat nicio decizie în această privinţă, în sensul modificării reglementărilor legale în vigoare".

Dacă Executivul condus de Ludovic Orban nu se răzgândeşte, cea mai mică sancţiune prevăzută de Codul Rutier, pedepsită cu două puncte de amendă, ar urma să fie de 446 de lei, faţă de cei 290 de lei plătiţi în prezent de şoferii care o încalcă.


În ceea ce priveşte cele mai mari amenzi acordate persoanelor fizice, încadrate în clasa a IV-a, valoarea lor s-ar putea încadra între 2007 şi 4460 de lei (acum 1305 - 2900 de lei) dacă punctul de amendă nu rămâne 145 de lei.

Această ştire vine în aceeaşi zi în care premierul Ludovic Orban a anunţat că intenţionează să elimine supraaciza la carburant de 0.32 lei pe litru.

abonare newsletter