Actualitate
Spațiul public clujean în transformare. Ce planuri au arhitecții cu Parcul Feroviarilor?
Dezbaterea Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) pe tema „Spațiul public clujean în transformare. Dezvoltări recente și direcții pentru viitor” a propus soluții pentru un spațiu public în dezvoltare.
Spațiul public clujean în transformare. Ce planuri au arhitecții Clujului cu Parcul Feroviarilor?Dezbaterea CIIC pe tema „Spațiul public clujean în transformare” a fost prima dezbatere care a avut invitați experți naționali și internaționali. Arhitectul Lance Jay Brown, președintele Consorțiului pentru Urbanizare Durabilă, a vorbit despre transformările momentului, cărora cu toții ar trebui să le facem față. Arhitectul Lance Jay Brown și-a expus punctul de vedere despre traficul rutier din Cluj-Napoca, despre populația care este în creștere și care se datorează multiculturalității care caracterizează orașul pe Someș.
Arh. Șerban Țigănaș, secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, a adus în atenția celor care au venit poate mai târziu pe lume sau în Cluj-Napoca anumite lucruri care s-au petrecut în urmă cu 30 de ani. Țigănaș a vorbit despre „Trei decenii de utilizare și transformare a spațiului public 1989-1999”. În prezentarea propusă, acesta a atins capitole precum gestionarea, folosirea, alocarea, transformarea și generarea, respectiv design-ul spațiului public.
„În 1989-1999, gestiunea spațiului public era o specie nouă, în care utilizarea spațiului public era extrem de dezvoltată, apăreau monumente, evenimente care marcau spațiul public”, a mărturisit arh. Șerban Țigănaș.
De asemenea, arh. Vlad Sebastian Rusu a prezent proiectul pentru revitalizarea Parcului Feroviarilor. S-a propus o arhitectură discretă și disimulată a parcului, care să comunice cu elementele vegetale. Vechiul parc este propus să devină Grădina Someșului. Vlad Sebastian Rusu spune că revitalizarea propusă pentru Parcul Feroviarilor se bazează pe principiile dezvoltărilor urbane durabile. Proiectul urmărește reintegrarea elementelor naturale în cadrul orașului. Mai mult, specialiştii propun drept soluţie integrarea râului Someş ca axă ecologică a parcului.
Vă reamintim că Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în urmă cu doi ani, fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.