Actualitate

Tăriceanu laudă tramvaiele din Cluj-Napoca: „De ce nu ar fi bune și pentru București?”

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu îi solicită primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, să asigure o procedură transparentă pentru licitaţia de achiziţionare a unor tramvaie, amintind că cele fabricate la Arad circulă şi în Cluj-Napoca, Arad şi Oradea.

Tăriceanu laudă tramvaiele din Cluj-Napoca: „De ce nu ar fi bune și pentru București?”, sursă foto: captură video YouTube Tăriceanu laudă tramvaiele din Cluj-Napoca: „De ce nu ar fi bune și pentru București?”, sursă foto: captură video YouTube

„Noi nu i-am cerut să intervină în licitaţii, ci să se asigure că procedura este transparentă şi nu dirijată către compania turcească. Să se asigure că în caietul de sarcini nu sunt incluse prevederi menite din start să elimine sau să defavorizeze compania românească. Cred că nu trebuie să se repeadă să aprobe un raport de licitaţie validat de doar 6 membri ai comisiei din totalul de 13! Legea îi permite să ceară reanalizarea ofertelor fără să fie acuzată că intervine în licitaţie! Îi reamintesc doamnei primar general că tramvaiele fabricate la Arad circulă şi în Cluj-Napoca, Arad şi Oradea şi nu văd de ce ele nu ar fi bune şi pentru Bucureşti!”, a declarat Tăriceanu, într-o postare pe Facebook.

Fostul prim-ministru a precizat că, deși coaliţia nu mai este la guvernare, „angajamentul faţă de români rămâne”. „Nu cred în coincidenţe, nu cred că întâmplător în doar 2 ani două firme turceşti au luat cele mai mari contracte de achiziţii autobuze şi tramvaie pentru Bucureşti”, a mai spus Tăriceanu, în condiţiile în care firme româneşti produc aceleaşi autovehicule în ţară, de aceeaşi calitate şi cu forţă de muncă autohtonă. „Nu e încă târziu ca o bună parte din cei 176 milioane de euro care vor fi plătiţi pentru tramvaie să se întoarcă în economia românească”, a conchis Călin Popescu-Tăriceanu.


În replică, Gabriela Firea a declarat că „licitaţia pentru tramvaie a fost legală şi transparentă”, precizând că „presiunile publice sunt incorecte”. Ea a afirmat că niciun primar nu are cum să impună unei comisii de licitaţie „cine să câştige, ce naţionalitate să aibă o companie”, adăugând că „nu se va accepta niciodată la Bruxelles să se creeze avantaje pentru producătorii autohtoni”.

Vă reamintim că livrarea tramvaielor Astra Vagoane Călători întârzie şi la Cluj-Napoca, după ce la Oradea s-a amânat pentru anul viitor. Primele două tramvaie româneşti noi ar putea sosi în Capitala Ardealului în ianuarie anul viitor, şi nu anul acesta aşa cum se preconiza iniţial. Cluj-Napoca este primul oraş din cele patru din țară în care Astra Vagoane Călători a câştigat contracte pentru livrarea de tramvaie începând de anul trecut: Cluj-Napoca (22), Oradea (10+10), Galaţi (18) şi Arad (10+18).

abonare newsletter