Actualitate
Clujenii ies în stradă din cauza chiriilor prea mari: „Nu pomană se așteaptă!”
Marșul pentru Drepturile Chiriașilor și împotriva Evacuărilor va avea loc astăzi, 17 decembrie, de la ora 18:00, la Monumentul Memorandiștilor.
Clujenii ies în stradă din cauza chiriilor prea mari: „Nu pomană se așteaptă!”, sursă foto: Raymond Füstös, monitorulcj.roActiviștii refuză să vadă drama oamenilor care suferă din pricina chiriilor exagerat de mari, ca cei 350 de oameni „aruncați” de Primărie la Pata-Rât, în urmă cu 9 ani, tot de 17 decembrie.
„De ce refuzăm? Pentru că gândim în termeni de piață imobiliară, nu de drept la locuire. Piața e un principiu competitiv, care are câștigători și pierzători. În numele pieței, vorbesc câștigătorii, nu pierzătorii, cărora li se cere să se adapteze și vina li se transmite lor. Sunt văzuți ca indivizi slabi, leneși și necompetitivi, în această luptă pentru supraviețuire, care așteaptă «pomeni» de la stat”, susține deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.
„Nu pomană se așteaptă, ci un drept să fie respectat!”, afirmă parlamentarul, amintind de Viena, oraș dat de ani buni drept orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume, prin prisma serviciilor publice de calitate, de la educație, sănătate, transport și mai ales locuire. Două treimi din locuințele vieneze sunt într-o formă de subvenție: o treime publice, o treime subvenționate și o altă treime strict private.
„Primarul Boc pomenește destul de des de modelul vienez. Dacă e așa, atunci să importăm modelul lor social. Cum? Să construim mai multe locuințe publice, nu doar în Cluj, ci și în alte orașe din țară. Să ne civilizăm și să nu mai evacuăm oamenii, mai ales în prag de iarnă. Să dăm locuințe statului din ce construiesc dezvoltatorii imobiliari privați, care fac profituri de câteva ori mai mari decât în Vest. Cu 5-10% dintre locuințe date statului sub forma de chirii sociale, vom încuraja mixul social și echitatea”, crede Dohotaru.
„Pentru a nu mai avea evacuări și contracte neînregistrate, nu doar ANAF trebuie să își facă treaba, ci și statul să reglementeze chiriile. Impozitele pe proprietăți sunt mult mai mici ca sume și procente decât în Vest. Impozitul pe a doua, a treia, a patra proprietate trebuie să crească cu o progresivitate mare, iar dacă dăm în chirie apartamentul, să scadă impozitul pe proprietate. Contractele pe chirie nu sunt mari, sunt la 6% acum, pot să și scadă la o adică, pentru că e mai important să avem protejați chiriașii, să aibă contracte pe mai mulți ani, pentru a nu mai lăsa proprietarii să speculeze de la an la an și să crească prețurile la chirii”, mai precizează Adrian Dohotaru.
„Chiar zilele astea m-am întâlnit cu o familie, cu trei copii mici, care au fost evacuați noaptea, în prag de iarnă, pentru că nu mai aveau bani să își plătească chiria. I-am ajutat să își depună dosarul pentru subvenție de chirie, cred că vor răzbi. Dar ca ei sunt zeci de mii de persoane, sute de mii chiar, care nu vor primi sprijin.” – Adrian Dohotaru, deputat independent
CITEȘTE ȘI: 8 ani de la evacuările de pe Coastei. Zeci de persoane au protestat în centrul Clujului