Actualitate

Actorul Dorel Vișan, aniversat la Cluj

Centenarul Filmului Românesc continuă și în 2020, prin evenimente dedicate valorilor cinematografiei românești.

Ca o reverență pentru ceea ce contează în istoria noastră cinematografică, Caravana #100filme va aduce în fața publicului personalități și filme de referință, alături de consultantul cinematografic al proiectului, Irina-Margareta Nistor.

Astfel, de Ziua Unirii Principatelor Române, Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge în inima Transilvaniei, în municipiul Cluj-Napoca. Va fi primul eveniment cadou pentru iubitorii filmului românesc și pentru invitatul special al festivalului, după ce proiectul s-a încheiat, în decembrie 2019, la Iași, cu concluziile unei Uniri simbolice prin film a regiunilor istorice din România, Basarabia și Cernăuți.


“Dorel Vișan - Portret de artist. O viață închinată frumosului” se va desfășura la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca și îi va avea ca invitați pe Dorel Vișan, Irina-Margareta Nistor. Aniversarea va aduce pe marele ecran filmul Iacob, unul dintre preferatele actorului. Evenimentul va începe la ora 18:00, intrarea este liberă, pe baza unei rezervări în prealabil.

DESPRE FILM


Filmul, regizat de Mircea Daneliuc, spune povestea lui Iacob, un miner din Transilvania, care este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârșit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiș în funicularul minei. Dar zgomotul roților se oprește: de Sărbători, pentru două zile, mina oprește curentul electric. Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei.

Iacob a apărut în 1988, după o pauză profesională a regizorului, din cauza regimului comunist. Punctul de plecare al filmului este nuvela lui Geo Bogza, Moartea lui Iacob Onisia.


DESPRE INVITAT

Dorel Vișan este unul dintre cei mai iubiți actori români și a făcut, de-a lungul carierei, roluri inegalabile în film și teatru. S-a născut la Tăușeni, în Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (promoţia 1965). A fost nominalizat la European Film Awards 1988 - Cel mai bun actor, pentru rolul din Iacob și a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2002). Pentru rolul lui Iacob, Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: Dorel Vișan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute.


Un alt rol reprezentativ pentru cariera sa este cel al Senatorului Vârtosu, în filmul Senatorul melcilor. Pentru acest rol, actorul a primit Premiul pentru interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franța. Presa franceză l-a elogiat astfel: Senatorul e genial interpretat de Dorel Vișan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme. „Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vișan, în rolul titular. (Thierry Jousse – Cahiers du Cinema).

A interpretat peste 40 de roluri în teatru și  avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. În literatură, Dorel Vișan și-a făcut debutul cu poezii, în revista Steaua, iar în prezent are patru volume de versuri.

abonare newsletter