Actualitate

Salarizarea profesorilor, în funcție de performanță: „Să fie un salariu de bază de care să nu poți să te atingi”

Creșterile salariale pentru profesori ar trebui făcute de-acum încolo pe criterii de performanță, spune fostul ministru al Educației Mircea Miclea.

Fostul Ministrul al Educației, Mircea Miclea, susține că este nevoie de o condiționare a creșterii salariilor profesorilor.

„E foarte bine că au crescut salariile profesorilor, pentru că salariile profesorilor erau extraordinar de mici, e foarte bine că au crescut. Ce trebuie de acum încolo făcut, ar fi putut să facă PSD-ul deja de anul trecut, din păcate nu au făcut, dar să sperăm că se va face de acum încolo, este de a condiționa creșterile salariale de criteriile de performanță. Adică așa cum în orice instituție privată salariul depinde de competențele pe care le ai. Unii au salariul mare, alții au salariu mai mic. De ce? Pentru că unii sunt mai buni, își văd de treabă mai bine decât alții. La fel trebuie făcut și în învățământ: se pot stabili niște criterii de evaluare a prestației profesorilor. O să vă dau un exemplu, și după aceea masa salarială rămâne aceeași la nivelul școlii, dar distribuția ei nu mai egalitară.


Adică dumneavoastră sunteți un profesor foarte bun, dumneavoastră nu vă dau dublul salariul, vă dau triplu salariu. Eu îmi bat joc de orele mele, mă duc de formă, eu nu primesc nicio mărire de salariu pentru că nu merit. Și așa salariul pe care îl am s-ar putea să fie prea mare”, declară Mircea Miclea la un post de televiziune.

Mircea Miclea, despre cum s-ar putea face evaluarea performanței unui cadru didactic

Mircea Miclea este de părere că evaluare profesorilor ar trebui făcută cum se face evaluarea personalului din firmele private.


„Sigur, tot timpul sunt probleme, dar problemele se pot rezolva. Deci cum se face evaluarea profesorilor, luăm din nou exemplul cum se face evaluarea personalului din firmele private: este o evaluare de tip 360 de grade. Adică asta înseamnă că, unu – ai un instrument, niște scale de autoevaluare, pe care fiecare profesor le are. Domnul profesor, ia să vedem cum vă autoevaluați dumneavoastră pe entuziasmul cu care predați la clasă, pe claritatea conceptelor, pe aplicațiile pe care le aveti”, mai spune Miclea.

Mai mult, acesta susține că ar fi benefică o evaluare din partea beneficiarilor, a directorilor de școli și din partea colegilor care sunt de aceeași disciplină.


„Aceasta este o evaluare: autoevaluare. Apoi îi pun la liceu pe elevi să te evalueze, la învățământul gimnazial și primar pe părinții elevilor să te evalueze, pentru că ei știu exact cum predai tu, se știe foarte clar cum credeai și ai o a doua evaluare. Pe aceleași dimensiuni, dar evaluarea din partea beneficiarilor.

Ai a treia evaluare din partea directorului școlii, care vine din când în când la tine la oră și spune „ia să vedem domn’ profesor cum predați, nu vă anunț, vin și stau la dumneavoastră la oră și fac o evaluare. Cât de entuziasmat ați predat, câte aplicații ați avut, cât de clar a fost conceptul” și am făcut o evaluare.


Și avem o altă evaluare din partea colegilor tăi, care sunt de aceeași disciplină ca și tine, care sunt în cercul pedagogic, sau cercul metodic cum se numește, toți acei profesori de matematică din Turda, de exemplu, formează cercul metodic al profesorilor de matematică din oraș și este un peer review (n.r evaluare colegială). Și ce facem? Combinăm autoevaluare que valorile pe care ți le dau toți ceilalți și din combinarea lor rezultă o evaluare a dumneavoastră foarte riguroasă. Pentru că se ponderează, distorsiunile pe care l-aș avea dintr-o evaluare sunt contracarate de cealaltă evaluare. În final rezultă o evaluare mult mai obiectivă, dar asta se face deja.

Valentin Cuibus: „ Nu cred că elevii au capacitatea să aprecieze calitatea performanței a unui cadru didactic”


Şeful Inspectoratului Şcolar Cluj, Valentin Cuibus este de părere că un copil nu este în măsură să atea să aprecieze calitatea performanței a unui cadru didactic.

„Și eu cred că trebuie salarizarea făcută în funcție de performanță. Să fie un salariu de bază de care să nu poți să te atungi, iar de acolo în sus Consiliul de Administrație al Școlii să fie cel care să aprecieze nivel la care trebuie făcută suplimentarea. Nu cred că elevii au capacitatea, cu toată părerea de rău și respectful față de domnul Miclea. Nu cred că elevii au capacitatea să aprecieze calitatea performanței a unui cadru didactic”, declară pentru Monitorul de Cluj, Valentin Cuibus.

 

abonare newsletter