Actualitate
19,5 mil. € pentru curăţenia a jumătate de oraș
După 6 ani de proceduri eșuate, Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitaţie de 19,5 milioane de euro pentru salubrizare stradală şi deszăpezire în jumătate de oraş.
Primăria Cluj-Napoca a lansat licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare stradala si deszapezire pentru sectorul I din municipiu.
Ofertele se pot depune până în 12 martie, iar valorea totală estimată a contractului este între 79,9 milioane lei (17 milioane euro) şi 91,7 milioane lei (19,5 milioane euro). În prezent, zona este deservită de firma Rosal.
Sectorul pentru care se va face licitația are circa 350 de străzi, din cartierele Mănăștur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu și zona centrală – parțial (strada Cuza Vodă, Piața Mihai Viteazu, strada I.P. Voitești, strada Horea și strada Căii Ferate).
Licitația vizează următoarele tipuri de lucrări de salubrizare stradală: măturat mecanizat și manual, spălat, stropire, întreținerea curățeniei atât pe străzi, cât și pe trotuare, curățarea rigolelor, asigurarea a 1900 de coșuri de gunoi amplasate pe stâlpi și 150 de coșuri pe picior.
În privința deszăpezirii, este vorba despre curățarea manuală a zăpezii și a gheții de pe carosabil, pluguit, combaterea poleiului, curățarea de zăpadă și gheață a gurilor de scurgere, încărcatul și transportul zăpezii și gheții.
Contractul va fi încheiat pe 60 de luni (5 ani).
“Încheiere acord-cadru cu o durata de 5 ani; frecvenţa de încheiere a contractelor subsecvente este de 1 contract pe an, în limita fondurilor bugetare şi a necesităţilor autoritătii contractante. Valoarea celui mai mare contract subsecvent este de 17.563.684 lei fără TVA”, se arată în caietul de sarcini.
Firma care va câştiga licitaţia trebuie să îndeplinească o condiţie referitoare la maşini şi anume: vechimea maximă acceptată a utilajelor folosite pentru desfășurarea activităților este de 4 ani, adică nu mai vechi de 2016.
De asemenea, “ofertantul trebuie să demonstreze o experiență similară prin prestarea de servicii similare celor descrise în caietul de sarcini, duse la bun sfârşit, la nivelul ultimilor 3 ani, în valoare cumulată de minim 17.000.000 lei fără TVA. Cerința minimă se va îndeplini la nivelul a maxim 3 contracte. Experiența similară a prestatorului în desfășurarea unor activități similare celor din contract (salubrizare stradala, deszapezire) îl va ajuta pe acesta să își ducă la bun sfârșit contractul fără probleme majore, să se adapteze cu repeziciune și să treacă de orice provocări sau obstacole care ar putea apărea pe parcursul derulării contractului”, se arată în anunţul de licitaţie.
De serviciile de salubrizare stradală și deszăpezire din Cluj se ocupă aceleași două firme, Rosal și Brantner, încă din 2005, ambele fiind responsabile de câte jumătate din oraș.
Primăria a solicitat elaborarea unui studiu de oportunitate privind delegarea acestor servicii după ce contractul cu firma Rosal a expirat în 2018. Studiul de oportunitate a fost elaborat de firma EPMC Consulting și a fost aprobat de Consiliul Local, care a decis și că delegarea se va face prin licitație deschisă.