Actualitate

Traficanți din Cluj și Alba, trimiși la răcoare. Vindeau studenților „crocodil” și „zecică”

11 persoane din Alba şi Cluj, care făceau parte dintr-o grupare de traficanţi de droguri şi produse psihoactive (etnobotanice), au fost condamnate definitiv la închisoare cu executare de către Curtea de Apel Alba Iulia.

Traficanți de droguri din Cluj și Alba, condamnați definitiv. Vindeau studenților „crocodil” și „zecică” Traficanți de droguri din Cluj și Alba, condamnați definitiv. Vindeau studenților „crocodil” și „zecică”

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în ianuarie 2015, iar prima decizie în dosar a fost luată în data de 10 aprilie 2018. O parte dintre aceştia, respectiv DIICOT au formulat apel, iar sentinţa đefinitivă a fost pronunţată în 12 februarie 2020. Membrii grupării vindeau canabis şi etnobotanice la sute de tineri din cele două judeţe, în special în oraşe din zona Munţilor Apuseni, dar şi la Alba Iulia, în Turda şi Cluj-Napoca.

La Turda, percheziţia a avut loc la domiciliul unui cunoscut interlop local, Urcan Alin, care a fost, de altfel, unul dintre liderii traficanţilor, scrie Adevărul. Gruparea a fost destructurată în octombrie 2014. Procurori şi poliţişti au efectuat, la momentul respectiv, 11 percheziţii în Alba şi Cluj, iar 11 persoane au fost arestate preventiv. A fost ridicată cantitatea de aproape 3 kilograme de substanţe interzise şi au fost identificaţi peste 200 de consumatori.


În total, cei 11 inculpaţi au primit peste 40 de ani de închisoare în regim de detenţie. Fiecare dintre cei 11 inculpaţi au fost obligaţi la plata de cheltuieli judiciare în favoarea statului de 11.000 de lei şi s-a dispus confiscarea a circa 18.000 de lei şi 1.100 de euro de la cinci inculpaţi. În speţă, inculpaţii au distribuit în rândul tinerilor substanţe psihoactive şi droguri, cu preţul de 25 lei/plic în cazul substanţei pentru fumat şi 100 lei/plic în cazul substanţei pentru prizat, după ce în prealabil au popularizat numerele de telefon la care să fie contactaţi de consumatori.

Din cei 200 de consumatori identificaţi, o mare parte erau la data faptelor studenţi la centrul universitar din Cluj, iar unii dintre aceştia au relatat în calitate de martori efectele negative ale acestor substanţe asupra memoriei şi a intelectului. Din discuţiile purtate între traficanți sau cu alte persoane rezultă că aceștia cunoşteau împrejurarea că activităţile lor sunt ilegale, întrucât discutau codificat despre substanţe denumindu-le „tricouri albe”, „albeaţă”, „crocodil”, „zecică”.

abonare newsletter