Actualitate

Centenarul Institutului de Speologie din Cluj, sărbătorit la Muzeul de Zoologie. Muzeul de Speologie e închis de 10 ani!

Institutul de Speologie din Cluj împlinește 100 de ani de la înființare. Din păcate, Centenarul nu va fi sărbătorit la Muzeul de Speologie, fiindcă în urmă cu un deceniu și-a închis porțile și nu au mai fost deschise până în ziua de azi.

Moștenirea lui Racoviță, închisă în spatele unor uși

 

Muzeul de Speologie a fost înființat în 1998 și este singurul din România dedicat științei explorării peșterilor. A fost închis în luna mai 2010, după ce Vasile Szasz, coproprietarul clădirii în care funcționa muzeul, a blocat accesul, pe motiv ca imobilul pe unde se face intrarea este degradat și pune în pericol siguranța vizitatorilor. Szasz spunea în 2013, într-un interviu acordat unei televiziuni: „Acesta (imobilul – n.r.) din 1880 nu a fost retencuit. Tencuiala e ca nisipul. Am închis intrarea, deoarece ca proprietar răspund. Aici au fost aduşi copii din grădiniţe şi copii de clasa a III-a, a IV-a. Şi dacă se întâmplă o nenorocire, cine răspunde?”


Reprezentanţii Primăriei declarau în 2013 despre Muzeul de Speologie că imobilul nu este consolidat.

Clădirea muzeului a fost retrocedată, în timp ce muzeul este administrat în continuare de Primăria Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca a făcut o plângere împotriva acestei măsuri. Pentru a vizita muzeul mai există o cale de acces, dinspre Piața Unirii, nr. 24, unde se află Asociația Patronilor și Meseriașilor Cluj, dar nici aceasta cale nu era una sigură, fapt pentru care cei de la asociație au interzis accesul. În anul 2016, părea că se ajunsese la un consens cu privire la muzeu, însă patru ani mai târziu, nu se știe nimic concret.


„S-a ajuns la un consens. Cei din cadrul asociației au înțeles că e important să permită accesul clujenilor spre clădirea muzeului și au oferit acces nelimitat. Deocamdată este un proces pe rol. Vom vedea exact când se va redeschide muzeul. Deocamdată situația e incertă”, spunea viceprimarul Dan Tarcea în urmă cu patru ani.

Între timp, Vasile Szasz a fost găsit mort în propria locuință, însă nu se știe dacă autoritățile au făcut vreun demers pentru a redeschide porțile Muzeului de Speologie.


Institutul de Speologie, sărbătorit la Muzeul de Zoologie

Fiindcă accestul în clădire este în continuare restricționat, centenarul va fi sărbătorit în altă parte.

În data de 24 aprilie 2020 va avea loc deschiderea expoziției „Emil Racoviță + Speologie = 100 ani”, organizată cu obiecte originale din arhiva și biblioteca Institutului de Speologie din Cluj. Majoritatea obiectelor expuse sunt descoperite recent în urma amenajării fostei magazii a Institutului. Expoziția va fi organizată la Muzeul de Zoologie al Universității Babeș-Bolyai.


Institutul de Speologie din Cluj, primul din lumea, sărbătorește 100 de ani de la votarea actului care a stat la baza înființării primului institut de speologie din lume, în România, la Cluj. Institutul a funcționat fără întrerupere până în prezent;

Obiecte ce au aparținut lui Emil Racoviță au fost descoperite recent, în urma reamenajării unei magazii din Institut: artefactele și documentele vor fi incluse într-o expoziție care va fi deschisă în curând.


Institutul a pregătit pentru acest an o serie de evenimente al căror scop este de a-i atrage pe vizitatori căstre fascinanta lume a peșterilor.

În ședința Adunării Deputaţilor din 26 februarie 1920 a fost adoptat, cu majoritate de una sută şaptezeci şi opt voturi contra cinci, Contractul care stipula detaliile înființării primului Institut de Speologie din lume. Semnatar din partea Adunării Deputaților este președintele acesteia, în persoana lui Nicolae Iorga.

abonare newsletter