Actualitate

La numai 13 ani, Maya Ciobotă va reprezenta Clujul la o competiție de balet la New York - VIDEO

Maya Ciobota are doar 13 ani și a ajuns în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiții de dans din întreaga lume, care se va desfășura în luna aprilie la New York.

Maya este înaltă și subțirică, așa cum orice balerină ar trebui să fie. Într-un studio de dans din centrul Clujului, conștiincioasă, fetița își pregătește poantele. Are părul prins în coc, susținut de agrafe cu floricele în vârf. Are doar 13 ani, însă este responsabilă și matură. Știe că fără muncă talentul ei nu ar putea să iasă la suprafață.

Sacrificiile unui copil și ale părinților pentru talent

Zilele Mayei încep dimineața devreme. Petrece șase ore la școală, fiind elevă la Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca. După aceea urmează clasele de balet, câte o oră și jumătate sau două ore în fiecare zi, apoi fuge la studioul de dans unde face pregătire cu profesoara, Felicia Șerbănescu. Ziua fetei se termină undeva la opt, nouă seara, după ce a închis caietele de teme și cărțile din care a avut de învățat. Uneori zilele ei sunt și mai lungi. Un copil înzestrat care dorește să facă performanță, muncește 10-12 ore pe zi. Acesta este și cazul Mayei.


„Nu m-am mai jucat din vară”, mărturisește Maya Ciobotă.

Abia știa bine să meargă când a început să danseze. Avea 4 ani când piruetele au înlocuit păpușile. Părinții ei sunt la fiecare pas alături de ea, investesc timp și bani, fiindcă vor ca fetița lor să ajungă cât mai departe cu talentul ei.


„Investim foarte mult în talentul ei pentru că altfel, fără investiile părinților, în momentul de față nu se poate face nimic. Facem orice să își exprima talentul și să fie văzută de lume”, a spus Cristian Ciobotă, tatăl fetei.

Burse în Europa și un concurs internațional la New York

Investițiile nu sunt inutile. Rezultatele continuă să apară. Maya câștiga premii după premii și burse după burse. În urma unui workshop care a avut loc vara trecută, Maya a fost văzută de profesoarele de la Royal Ballet of London, una dintre cele mai prestigioase școli de balet din lume. A fost chemată pentru o vizionare, iar audiția finală a avut loc în urmă cu câteva zile și acum așteaptă cu sufletul la gură răspunsul. De asemenea, tânăra balerină a câștigat o bursă de un an de zile la Zurich, una de o săptămână la Stuttgart și una de două săptămâni la Școala Olandeză de Balet, dar a fost și acceptată la o școală de vară în Monaco. Acum se pregătește să participe la finala Young American Grand Prix, care se va desfășura la New York în luna aprilie, fiind una dintre cele mai importante competiții la ora actuală. La semifinala acestui concurs, la care a participat în Italia, s-a clasat pe locul 3 din 125 de concurenți. De asemenea, la duet, împreună cu partenerul ei, Felix Boboi, după doar două luni de pregătire cu profesorul Tudor Oltean, au reușit să fie în top 6, depășind cupluri cu mai multă experiență.


Profesoara ei, Felicia Șerbănescu, așteaptă cu nerăbdare să o vadă pe Maya concurând cu cei mai buni copii din toată lumea.

„Este primul copil din Cluj care ajunge în finala acestei competiții. Noi suntem mândri de asta. Ne pregătim pentru această evoluție. Maya este un copil foarte înzestrat, foarte capabil și muncitor. Deși vine de la orele de la liceu, aici o luăm de la capăt și face încă o oră și jumătate de studiu intens. Fără antrenament nu se poate, indiferent de talentul și determinarea pe care le are. Dacă nu perseverezi, nu ajungi prea departe”, a spus Felicia.


Părinții ei trebuie să investească și în această competiție.

„Investițiile la un astfel de concurs ajung la ordinul miilor de dolari, fiindcă vorbim de Statele Unire ale Americii. Nu știu la cât vom ajunge în final, probabil undeva la 8.000-9.000 de dolari”, a zis tatăl fetei.


În finala competiției, Maya Ciobotă va participa la două probe: dans clasic și contemporan. Ea, împreună cu părinții și profesoara speră că momentul pe care l-a pregătit pentru dansul contemporan va rămâne multă vreme în amintirea juraților. Maya va dansa pe un colaj realizat cu melodii ale Mariei Tănase și va fi îmbrăcată într-o ie stilizată.

Un om mare în trup de copil

Deși are doar 13 ani, Maya este un om mare. Uneori ar sta și ea să se joace sau să piardă timpul la televizor, dar mereu alege să muncească. Uneori obosește, este frustrată când nu îi iese vreo mișcare, mai plânge, dar niciodată nu renunță.

„E greu, aș sta uneori să mă uit la televizor, dar când văd rezultatele muncii mele, mă bucur că nu am stat degeaba. Îmi place foarte mult ceea ce fac și chiar dacă este greu, la fiecare oră de balet încerc să fac mai bine decât data trecută și să țin minte corecturile profesoarei”, povestește Maya cu zâmbetul până la urechi.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter