Actualitate
Marea descoperire arheologică a fost folosită două luni pe post de „treaptă“ la magazinul Central!
Un fragment arhitectural din piatră care făcea parte dintr-un templu roman vechi de peste 2.000 de ani a fost găsit pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca.
Fragment arhitectural din piatrăMonitorul de Cluj a fotografiat marea descoperire despre care nimeni nu a știut timp de 2 luni că are o valoare istorică! Marea descoperire arheologică a fost folosită două luni pe post de „treaptă“ la magazinul Central!
Bucata din templu a zăcut 2 luni fără să o bage nimeni în seamă. Marea descoperire putea să fie furată sau chiar distrusă.
„Eram în ianuarie în fața magazinului Central și am observat piatra și la cum arăta, mi-am dat seama că ar putea să aibă valoare istorică. Dacă îmi puneam mintea, puteam să o iau acasă dacă nu era așa de mare. Nu era nimeni acolo să o păzească sau să atragă atenția asupra ei sau orice măsură să se asigure că va rămâne acolo. Era lăsată acolo, nu era protejată de nimic, oricine putea să o distrugă”, a explicat Sorin Mărghitaș, jurnalist Monitorul de Cluj.
În urmă cu puțin timp s-a constatat că fragmentul de fapt ar avea o importanță istorică deosebită, făcând parte dintr-un templu roman vechi de peste 2.000 de ani.
„Este un element de arhitectură, dar nu este în poziția lui de acum 2.000 de ani. Când au construit Centralul, probabil l-au găsit și l-au aruncat înapoi acolo. Este documentată, desenată piesa, tot. A fost găsit în luna noiembrie în pozitie secundară. Când se găsesc 4-5 asemenea fragmente sunt duse la depozitul Muzeului de Istorie. Fragmentul nu a fost găsit de muncitori. Nu se distrug, din moment ce nu au fost distruse de atâția ani. Până acum sunt două fragmente, unul a mai fost găsit pe strada Emil Zolla”, a declarat Sorin Cociș de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei.
Arheologii din Cluj au mai scos la lumină, în urmă cu câteva luni, în cadrul unor lucrări de reabilitare făcute pe o stradă, o poartă de intrare a oraşului medieval. Este vorba despre prima poartă de intrare descoperită până acum. Zidul este din piatră şi va fi conservat.
De asemenea, muncitorii care efectuează lucrările de modernizare a străzii Regele Ferdinand au dezgropat, în noiembrie, ruine ale unor construcții vechi de peste 300 de ani. Este vorba despre ruinele unui zid și o pivniță, descoperite la intersecția străzilor Regele Ferdinand și 21 Decembrie 1989.