Actualitate

Fotografii inedite din interiorul Bisericii Sfântul Mihail, în reabilitare - GALERIE FOTO

Lucrările la reabilitarea Bisericii Sfântul Mihai, un important punct turistic din centrul orașului Cluj-Napoca sunt în linie dreaptă. O serie de fotografii care arată stadiul lucrărilor au fost făcute publice.

Biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj, un simbol al oraşului şi a două că mărime din România, este în reabilitare pe fonduri europene. Contructorul KÉSZ România a început demolarea schelelor de pe fațada vestică a bisericii.

Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei, potrivit portalului maghiar de ştiri maszol.ro.


Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa.

Biserica, închisă pentru 3 ani

Redeschiderea pentru public a bisericii renovate este planificată să aibă loc în toamna anului 2021. Cu toate acestea, se doreşte ca o dată pe lună să se asigure posibilitatea ca cei interesaţi să poată efectua vizite de lucru la biserica menţionată.


Cele mai mari intervenţii vor fi restaurarea structurii acoperişului bisericii, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. În acelaşi timp, biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire, iar turnul urmează să fie deschis în mod permanent pentru vizitatori. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.

Construcţia de lungă durată a bisericii gotice a început în a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi s-a încheiat în prima jumătate a secolului al XV-lea. Actualul turn, în stil neogotic, a fost construit între 1837 şi 1859. În timpul ultimei intervenţii majore, cea din 1951, bolta barocă deteriorată a sanctuarului a fost demolată, fiind reconstruită bolta gotică originală din beton armat. Tot atunci au fost restaurate şi acele picturi, care sunt vizibile şi astăzi pe pereţii bisericii.


Lipsa muncitorilor

La sfârșitul lunii februarie, constructorul care se ocupă de lucrările de reabilitare a lăcașului de cult se plângea că are dificultăţi mai ales în a găsi meşteri care să se priceapă să lucreze cu piatră. Ei ar trebui să cureţe zidurile bisericii şi să repare eventualele crăpături.

Spre sfârșitul lunii aprilie, un anunț de angajare postat pe pagina de Facebook a firmei de construcții arată că în continuare există probleme în acest sector.


„Ne lărgim echipa din centrul Clujului! Haideți să contribuim împreună la restaurarea celui mai reprezentativ monument din Cluj-Napoca, Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii, cea care este în mijlocul clujenilor de secole! Dacă ai înclinații practice/artistice, dacă îți place munca ta să rămână pietrificată în centrul Clujului pentru încă câteva secole, dacă vrei o oportunitate de dezvoltare și dacă ești plin de energie (ca și echipa noastră), te potrivești la fix”, este anunțul publicat de firma de construcții.

Firmele de construcţii reuşesc cu greu să găsească angajaţi, chiar dacă sunt dispuse să le ofere salarii peste medie. Un dulgher primeşte cel puţin 4.000 de lei pe lună. La fel şi un zidar care ştie să citească planuri.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter