Actualitate
Centrul Cultural Transilvania se lasă așteptat de peste 10 ani. După cinci licitații, Filarmonica din Cluj încă nu are sediu
Centrul Cultural Transilvania, care ar urma să fie construit pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, este subiect de discuții de peste un deceniu. Dacă pentru Academia de Muzică Gheorghe Șincai, Guvernul va construi sediu în clădirea-ruină de la Bucium, Filarmonica Transilvania încă își pune speranțele în clădirea din Mărăști.
Centrul Cultural Transilvania se lasă așteptat de peste 10 ani. După cinci licitații, Filarmonica din Cluj încă nu are sediuCentrul Cultural Transilvania bate pasul pe loc, deşi se discută de peste 14 ani despre construirea unui sediu pentru Filarmonică şi Academia de Muzică Gheorghe Dima. În anul 2011, primarul Sorin Apostu anunţa ca termen de finalizare a Centrului Cultural Transilvania anul 2015. Pe parcurs au apărut mai multe probleme din cauza contestaţiilor la licitaţia pentru studiul de fezabilitate, proiectare, dar şi din cauză că societatea civilă s-a opus propunerii iniţiale ca centrul să fi e realizat în Parcul Central, fapt ce a întârziat lucrările cu încă doi ani. În 2013, proiectul părea că intră în sfărșit în linie dreaptă, noul termen de realizare promis de municipalitate fiind de patru ani.
Licitații anulate pe bandă rulantă
După șapte ani și cinci licitații eșuate, proiectul rămâne însă la stadiul de promisiune, întrucât nicio firmă nu a depus ofertă pentru construirea clădirilor. Valoarea contractului este estimată între 350 milioane lei și 1,426 miliarde lei. Ultima licitație a fost lansată în 8 februarie 2020, fără succes. Primarul Emil Boc a declarat că, în lipsa ofertelor, proiectul urmează să fie revină în consiliul local.
La ora actuală, pe terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 încă tronează clădirea în paragină a vechii cazarme, iar din 2016, pe acest teren funcționează o parcare cu 229 de locuri.
Unde sunt investitorii?
În 2016 primarul Emil Boc preciza că municipalitatea trebuie să găsească investitori care să realizeze acest obiectiv, intenţia de realizare a proiectului fiind în parteneriat public-privat.
“Finalizarea Centrului Cultural Transilvania presupune două etape: în primul rând, acolo este prevăzută posibilitatea ca un investitor privat, în schimbul unui teren pe care îl primeşte în concesiune, să realizeze fie un hotel, fie o clădire şi să construiască un parking pe care se va construi Centrul Cultural Transilvania, parkingul urmând a fi exploatat de către cel care va câştiga licitaţia”, afirma Boc, în urmă cu patru ani.
Proiectul Filarmonică și sală de concerte în centrul Clujului are trei componente: un hub cultural în clădirea cazarmă de la Bulevardul 21 Decembrie 1989, un imobil de birouri/hotel pe un teren de 1500 de mp și sală de concerte și sediul Filarmonicii. Viceprimarul Dan Tarcea a spus că primul dintre ele va fi realizat cu fonduri europene, iar celelalte sunt văzute ca proiecte multianuale, se fac, dar nu se știe când.
Filarmonica Transilvania, tot fără sediu
Până la realizarea centrului, Filarmonica rămâne în continuare fără sediu, fiind nevoită să facă repetiţiile şi să susţină concertele în clădirile altor instituţii. După două decenii în care Academia Națională de Muzică „Gheorhe Dima” din Cluj-Napoca nu a avut propriul ei sediu, aceasta va avea un întreg campus format din sediu, cămine și o sală de concerte, care vor fi construite pe locul spitalului-ruină de pe strada Bucium, lucrări în valoare de 176.488.000 lei, adică aproximativ 37 milioane de euro.
Date tehnice ale proiectului
Suprafaţa desfăşurată a proiectului este de 46.000 mp, din care suprafaţa de carosabil este de 1.740 mp, suprafaţa pietonală - 3.283 mp, iar suprafaţa de spaţii verzi de 475 mp.
Potrivit proiectului, ansamblu este compus din cinci clădiri cu funcţiuni distincte (sediul Filarmonicii Transilvania, clădirea sălilor de concerte, clădirea artelor plastice şi dramaturgie, sediul Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi un hotel de două sute unităţi de cazare) aşezate pe o mare dală subterană ce acoperă peste 80% din suprafaţa actuală a terenului.