Actualitate
EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Alin Mureșan, pompierul care are grijă ca ambulanțele SMURD să fie dezinfectate - FOTO
Polițiști, medici, asistente, pompieri, voluntari, toți luptă în aceste zile și își pun sănătatea în pericol pentru binele nostru. Plutonierul major Alin Mureșan are o misiune imporantă: se asigură că toate autospecialele SMURD sunt dezinfectate și pregătite pentru următoarea misiune.
Alin Mureșan este plutonier major în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj și este încadrat din 2006. Lucrează pe ambulanțele SMURD de 12 ani, iar de curând a fost mutat pe funcția de asistent medical în cadrul Centrului Operațional. Alin are 38 de ani, este căsătorit și are doi copii minunați, iar gândul că ei trebuie să fie în siguranță și sănătoși îl ajută să facă față stresului pe ca îl implică munca lui.
De la declararea Stării de Urgență, Alin are o misiune extrem de importantă, care ajută zi de zi la prevenirea răspândirii infecției de coronavirus. Alături de alți colegi, plutonierul major se asigură că autospecialele SMURD, dar și alte mașini ale diferitelor instituții clujene sunt dezinfectate corespunzător, pentru ca nimeni să nu se îmbolnăvească.
Autospecialele sunt dezinfectate după fiecare misiune
Indiferent că este o misiune care implică un pacient bolnav de COVID-19 sau alte cazuri mai puțin grave, ambulanțele SMURD sunt dezinfectate temeinic pentru a nu risca îmbolnăvirea personalului sau a pacienților.
Pompierii care lucrează pe SMURD, măsuri de protecție riguroase
Activitatea de care se ocupă Alin Mureșan constă în punerea în funcțiune a unui circuit pentru decontaminare primară și dezinfecție a ambulanțelor, echipamentelor medicale din acestea și a echipamentului purtat de personal.
Circuitul este funcțional 24 din 24, zi de zi, și, pe lângă ambulanțele SMURD, autospecialele care transportă persoane reîntoarse în țară sau pacienți confirmați COVID-19 către unitățile spitalicești pentru a primi îngrijiri de specialitate, în condiții de izolare biologică, au fost dezinfectate și mijloacele de transport ale poliției, jandarmeriei, armatei, ale companiilor de transport în comun, care au sprijinit acțiunile de transport de acest fel, și autospeciale ale inspectoratelor pentru situații de urgență din județe învecinate, care au adus și ei persoane confirmate la spital.
„A fost foarte important încă de la început, când au apărut primele cazuri de COVID-19 să se poată asigura o dezinfecție temeinică a ambulanțelor după fiecare caz, indiferent că au transportat sau nu pacienți care erau suspecți sau confirmați cu noua afecțiune. Procesul de dezinfecție și decontaminare trebuie să se facă cât mai rapid și cât mai riguros pentru ca ambulanța să fie disponibilă în cel mai scurt timp pentru urgențele care apar”, a explicat Alin Mureșan.
Cum se face dezinfecția ambulanțelor și a personalului?
Dezinfecția se face cu sârguinciozitate de la exterior la interior și se încheie cu debarasarea echipamentelor de protecție biologică în saci speciali pentru reziduuri biologice, pentru a fi distruse ulterior. De asemenea, trebuie realizată igiena personală a fiecărui membru al echipajului, a echipamentelor pentru comunicații (stații radio, tablete, telefoane) și a lucrurilor personale.
„Inamicul cel mai mare de acum înainte poate deveni rutina sau delăsarea, care nu trebuie să se instaleze în personalul care pleacă la intervenții, indiferent de cât de grav a fost cazul la care a participat sau de numărul dezinfecțiilor prin care a trecut în ziua respectivă. Iar pentru noi, cei care ne ocupăm de această dezinfecție este cu atât mai important având în vedere că sunt zeci de mașini pe care le dezinfectăm într-o singură zi sau chiar pe parcursul unei singure nopți. Dacă ne protejăm pe noi, asigurăm protecție întregii echipe, dar mai ales protecția clujenilor pe care trebuie să îi salvăm”, a adăugat plutonierul.
Umbra colegilor
Fiecare membru al echipajului, după ce se debarasează de echipamentul de unică folosință ce urmează să fie distrus, va avea grijă să se dezinfecteze.
„Fiecare se spală, după ce iese din zona de dezinfecție. Asta trebuie făcut după fiecare misiune, indiferent de natura misiunii sau câte misiuni sunt într-o zi”, a completat Alin.
Până la acest punct, Alin este umbra colegilor. El îi ajută să dea cu substanțe biocide, îi trece prin poarta de decontaminare având grijă să fie respectați toți pașii și are grijă ca și dezechiparea să fie cât mai riguroasă.
„Toate aceste lucruri trebuie făcute cum scrie la carte pentru că aici există cel mai mare risc ca noi să ne contaminăm. Treaba mea este inclusiv să iau echipamentele și să le pun în acei saci speciali”, a spus plutonierul major. Acțiunile de dezinfecție care se desfășoară la noi sunt doar o treaptă, deloc de neglijat, din întregul măsurilor care sunt luate pentru a asigura protecția salvatorilor care se află în prima linie de mai bine de două luni deja”, a zis Alin.
Alin Mureșan este dovada vie a curajului, a dăruirii pentru misiunea lui, aceea de salvator. El este primul dintre membrii echipei ISU Cluj care a fost implicat în procesul de dezinfecție a tuturor autospecialelor și a celorlalte mijloace de transport. Alin nu se teme și privește cu speranță spre viitor.
„Nu are de ce să îmi fie teamă fiindcă am studiat, m-am protejat mereu și mă protejez în continuare. Trebuie să luptăm cu virusul. Lumea nu ar trebui să se panicheze în această privință, fiindcă din punctul nostru de vedere vom fi mereu pregătiți să combatem acest virus. Trebuie să facem față la tot ce înseamnă riscuri și tot ce înseamnă măsuri de protecție pentru persoanele pe care mergem să le salvăm”, a încheiat Alin Mureșan.
CITEȘTE ȘI:
EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Medicul Szentágotai Loránt, înger păzitor și în timp de pandemie
EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Florin Sabo, pompier: „Aș minți dacă aș zice că nu mi-e frică”
Ei, cei din linia întâi. Ovidiu Bărbos, polițist: „După ce se termină, mi-ar plăcea ca polițiștii și cetățenii să fie mai apropiați”