Actualitate

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Un jandarm de doar 24 de ani are grijă de clujeni, să fie în siguranță în timp de pandemie

Polițiști, medici, asistente, pompieri, voluntari, toți luptă în aceste zile și își pun sănătatea în pericol pentru binele nostru. Dan Băltan este ofițer în cadrul Jandarmeriei Cluj și zi de zi se asigură că măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus sunt respectate.

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI  Un jandarm de doar 24 de ani are grijă de clujeni, să fie în siguranță în timp de pandemie EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI Un jandarm de doar 24 de ani are grijă de clujeni, să fie în siguranță în timp de pandemie

Dan Băltan are doar 24 de ani, iar din 2017, de când a absolvit Academia de Poliție, este ofițer în cadrul Jandarmeriei Cluj. Ba mai mult, este și comandant de grupă, ceea ce înseamnă că s-a făcut remarcat la locul său de muncă în cei aproape trei ani de activitate.

Poate dacă l-am vedea pe stradă, fără uniformă, nu am ști că este jandarm. Pare un tânăr ca oricare altul, vesel, optimist și pasionat de sport. Joacă volei de mai bine de șapte ani, dar pandemia l-a ținut în ultima vreme departe de sportul său preferat, care este un sport de echipă.


„În timpul liber prefer să practic sport, volei în principiu. Momentan nu pot practica această activitate, având în vedere măsurile impuse și prefer să îmi petrec timpul în familie, alături de cei dragi”, a spus Dan.

Tradiția l-a determinat să aleagă această carieră.


„Pot spune că este o tradiție de familie. Tatăl meu a fost cadru militar în armata română și mi-a plăcut mult partea de relație cu cetățenii, dar și varietatea de misiuni în care sunt implicați jandarmii”, a zis tânărul.

A ales Clujul pentru a căpăta experiență

Dan Băltan este din Zalău, județul Sălaj și cu toate că ar fi existat șanse să lucreze în orașul în care a copilărit, a ales să rămână în Cluj-Napoca pentru a putea să capete cât mai multă experiență în meseria pe care a ales-o.


„Am considerat că, cel puțin la început de carieră, cel mai bine ar fi să îmi desfășor activitatea într-un oraș mai mare, unde există o varietate de misiuni și evenimente care se produc, spre deosebire de un oraș mic unde poate să intervină monotonia”, a explicat jandarmul.

Schimbările aduse de pandemie

Pandamia și instaurarea stării de urgență, iar apoi a stării de alertă au adus schimbări majore în viața tuturor forțelor de ordine, printre care și a jandarmilor.


„De când a început perioada pandemiei, spectrul nostru de misiuni s-a schimbat foarte mult. Înainte aveam misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări sportive, culturale, artistice sau religioase, iar după instaurarea stării de urgență misiunile s-au schimbat cu totul. Am avut misiuni de însoțire a persoanelor venite din zonele roșii spre centrele de carantină sau spre domiciliul acestora, misiuni de asigurare a ordinii publice în zonele centrelor de carantină sau a punctelor de triaj și misiuni de menținere a ordinii publice în cazul cărora verificam măsurile impuse prin noua legislație”, a explicat Dan Băltan.

În această perioadă, misiunea principală a tânărului jandarm a fost de coordonare și conducere a efectivelor angrenate în misiune atât pe raza municipiului Cluj-Napoca, cât și în centrele de carantină din Turda și Muntele Băișorii. Munca a fost mai grea, orele mai multe, însă ajutându-se reciproc, el și colegii lui au făcut față stresului suplimentar.


„A fost obositor încă de la început, deoarece au fost mult mai multe ore petrecute la serviciu față de perioada anterioară stării de urgență. Având însă în vedere că munca noastră se bazează pe lucrul în echipă și cu ajutorul spiritului de camaraderie am trecut mai ușor prin momentele dificile”, a mărturisit jandarmul.

Grija pentru cetățeni

Cu toate că de-a lungul timpului au existat numeroase scântei între cetățeni și jandarmi, tânărul mărturisește că în această perioadă, relația a fost una bazată pe înțelegere și comunicare.

„Ne deplasam în zona unui centru de carantină, unde trebuia să îi înlocuim pe colegii care erau deja în serviciu și asiguram măsuri de ordine publică în zonă. Dialogam în permanență cu cei de la centru pentru a afla despre problemele lor, despre neajunsuri, încercam să rezolvăm situațiile apărute. Din fericire, în Cluj oamenii au fost înțelegători. Au înțeles momentele în care au încălcat legislația și chiar dacă uneori au fost aplicate sancțiuni, de cele mai multe ori am mers pe modalitatea dialogului și a prevenirii. Relația cu clujenii este una foarte bună, iar dialogul este în prim plan”, a adăugat jandarmul.

Cea mai dificilă misiune

Dan mărturisește că cea mai dificilă misiune pe care a avut-o în această perioadă a fost la Sala Sporturilor, când sute de persoane au fost duse acolo după ce au venit din străinătate, pentru a fi transportate către județele de unde provin sau către locurile de carantină.

„La Sala Sporturilor a fost cea mai grea parte a misiunii noastre. Acolo erau aduse persoane care soseau din zonele roșii din afara țării. Era format un punct de triaj acolo, înainte ca persoanele să fie duse spre județul în care își au domiciliul. Au fost foarte mulți oameni, iar unii dintre ei au fost recalcitranți, dar prin comunicare și dialog am reușit să îi liniștim și să îi ajutăm să înțeleagă situația în care sunt, să înțeleagă că este cel mai bine pentru ei și pentru famiile lor să aștepte până veneau mijloacele de transport care urmau să îi ducă la destinație. Era un număr foarte mare de persoane, iar riscul de răspândire a virusului a fost unul ridicat, având în vedere că majoritatea veniseră din zonele roșii”, a explicat jandarmul.

Dan Băltan nu s-a temut niciodată că s-ar putea îmbolnăvi în timpul unei misiuni, deoarece și-a luat măsurile de protecție necesare și a păstrat distanța de siguranță.

CITEȘTE ȘI:

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Alin Mureșan, pompierul care are grijă ca ambulanțele SMURD să fie dezinfectate

 

EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Medicul Szentágotai Loránt, înger păzitor și în timp de pandemie

 

 

 

abonare newsletter