Actualitate
Un cântec a fost lansat în onoarea medicilor din linia întâi! - VIDEO
Un tânăr originar din Liberia, care acum luptă pentru pace și prevenția violenței a lansat o melodie a căror versuri el le-a compus, în onoarea medicilor care sunt în prima linie în lupta împotriva coronavirusului. Videoclipul melodiei este realizat din imagini cu persoane care țin pancarte cu mesaje de mulțumire adresare cadrelor medicale.
Un fost lansat un cântec în onoarea medicilor din linia întâi! - VIDEOMedicii au fost cei care și-au riscat cel mai mult viața și sănătatea în ultimele luni, în lupta cu pandemia de coronavirus. Zeci de ore petrecute în spitale, ajutându-i pe cei bolnavi să se pună pe picioare au creat o nouă imagine a doctorilor din România. Oamenii au devenit recunoscători, iar sute, poate chiar mii de mesaje au fost lansate, în semn de mulțumire, în mediul online. Mii imagini cu pancarte, opinii, articole, videoclipuri în care oameni simpli mulțumeau medicilor au devenit virale.
Multe dintre aceste imagini au fost adunate într-un videoclip pentru o melodie realizată în onoarea acestor medici, din linia întâi. Melodia, denumită „Isolate” (n.red. „ a izola”), este una rap, iar versurile au rolul de a mulțumi cadrelor medicale.
„Dumnezeu să binecuvânteze medicii/Adevărați îngeri/Sunt pe front să ne ajute/Lucrând ca ventilatoare/Doar ca să ne salveze/De un virus/Care ne ține captivi în izolare” sunt câteva dintre versurile câtecului.
Cine este Charles Wratoo?
Charles Wratto este un tânăr originar din Monrovia, capitala Liberiei și a ajuns în Cluj-Napoca pentru studii. În prezent este cercetător în cadrul Universității Babeș-Bolyai și fondatorul Centrului pentru Pace și Prevenirea Violenței.
Despre copilul-soldat
Copilăria lui Charles Wratto a stat sub semnul terorii. S-a născut în Liberia, ţară aflată în război civil timp de 7 ani, între 1989 și 1996. De mic, Charles a fost expus la experienţe care i-au marcat viaţa. Părinții lui au primit o bătaie soră cu moartea chiar în fața lui.
În aprilie 1996, la doar 15 ani, Charles a fost răpit de rebeli şi obligat să devină soldat. S-a întâmplat în timpul unei lupte care a avut loc în oraşul său.
Cel mai dur moment, care l-a marcat, a fost însă atunci când generalul trupei de rebeli i-a ordonat să îşi omoare cel mai bun prieten.
„Generalul mi-a spus: îl vei omorî. Ei întotdeauna încercau să dea un exemplu, că dacă îţi trădezi grupul sau tribul sau nu asculţi ordinele, vei fi omorât şi tu”, povestește Charles.
Războiul civil s-a încheiat la sfârşitul anului 1996. Charles a avut doar 24 de ore la dispoziţie să părăsească ţara, în caz contrar, urma să fie ucis. Traumele acelor zile îl urmăresc şi astăzi.
El trăieşte din 2011 la Cluj-Napoca şi s-a specializat în managementul conflictului. De asemenea, a fost protagonist în documentarul “Another day of mankind”, regizat de clujeanul Alexandru Vlad, în care povestea vieţii copilului-soldat era readusă în actualitate.
În iulie, 2014, după 13 ani de exil, Charles s-a întors în Liberia pentru a-și regăsi familia rămasă în viață după atrocitățile războiului.
Toții banii pentru o școală
În martie 2015, Fundația Charles Wratto (CWF) a început construcția unui liceu care va oferi educație liceală pentru tineri din 11 sate aflate în acea regiune a Liberiei. Charles Wratto a folosit 90% din banii săi pentru a pune bazele proiectului școlii și s-a reușit, astfel, zidirea fundației, cu ajutorul oamenilor din satele acelei regiuni care au contribuit fiecare cu ceea ce au putut pentru începerea ridicării clădirii.
CITEȘTE ȘI: EI, CEI DIN LINIA ÎNTÂI. Medicul Szentágotai Loránt, înger păzitor și în timp de pandemie