Actualitate
Bate fierul cât e cald! Emil Boc, despre lecțiile învățate pe timp de pandemie COVID-19
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a dezvăluit care sunt cele mai importante lecții învățate din pandemia de coronavirus.
bate-fierul-cat-e-cald-emil-boc-despre-lectiile-invatate-pe-timp-de-pandemie-covid-19„Cea mai importantă lecție de aici înainte este să fim pregătiți, este prima, sigură și de netăgăduit. Să fim pregătiți și în materie de echipamente medicale de urgență necesare, și în privința corpului medical, care s-a imunizat și el. La început, și corpul medical a fost timorat. Am avut noroc la Cluj, că am avut oameni responsabili, n-au dat bir cu fugiții. Din fericire, mulțumesc clasei medicale clujene, nu am avut asemenea atitudini”, a precizat edilul, în cadrul unei emisiuni radio.
Boc susține că a doua lecție învățată este că, de acum încolo, corpul medical va ști cum să se pregătească pentru o nouă pandemie sau un al doilea val al pandemiei de coronavirus. Nu în ultimul rând, spune primarul, autoritățile vor trebui să știe cum să gestioneze economia „pentru a nu închide atât de multe lucruri care să ne ducă apoi la o recuperare mult mai complicată”. „Aceste trei lecții trebuie să le învățăm imediat”, afirmă Boc, care spune însă că sunt și părți bune pe care clujenii trebuie să le vadă după această perioadă grea.
„Am învățat să folosim dimensiunea digitală, să plătim online impozite și taxe. Am învățat să lucrăm de acasă la fel de performant cum poate lucram la serviciu sau uneori chiar mai performant. Am învățat că poate exista o consultație online la medic și o programare telefonică, să nu ne îmbulzim în cabinetele medicale”, a mai spus Boc.
Emil Boc vrea să profite de orașul „aerisit” și să termine mai repede lucrările de infrastructură
Cum străzile municipiului au fost mai goale ca niciodată în ultimele peste două luni, la Cluj-Napoca se lucrează „într-un ritm cum nu s-a lucrat parcă niciodată”. Boc spune că speră ca modernizarea din zona Pieței Lucian Blaga să fie gata până la mijlocul lunii septembrie, odată cu începerea școlii, atunci când vor mai fi de finisat doar trotuarele din piață.
Astfel, municipalitatea vrea să profite din plin de această perioadă pentru a finaliza lucrările din zona centrală. Pe de altă parte, în pofida prioritizării sectorului sanitar și a lucrărilor de infrastructură, Primăria Cluj-Napoca a luat decizia să nu oprească finanțările pentru sectorul cultural. „Ne raportăm la condițiile date de autorități și, în limitele legale, vom încerca să păstrăm evenimentele care pot fi organizate”, explică primarul, dând exemplul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
„Bulevardul 21 Decembrie 1918 este în fază de autorizare, acum suntem în termenul celor două luni de proiectare. Urmează să primească autorizația în perioada următoare. Este o lucrare care durează 13 luni, dar vom interveni în funcție de timpul maxim de intervenție, să nu periclităm traficul, să jucăm cât se poate pe aceleași coordonoate. O să vin cu un grafic mai precis, dar lucrările se vor întinde pe o perioadă mai lungă de timp, este vorba despre o lucrare mare” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca
CITEȘTE ȘI: