Actualitate

Un CRIMINAL a INCENDIAT o fată de 17 ani. Judecătorul Cristi Danileț: „E nevoie de o schimbare de legislație”

O tânără de 17 ani a fost incendiată de un individ care în trecut a luat 5 vieţi. Inclusiv pe cea a unui bebeluş nenăscut. Bărbatul fusese eliberat din închisoare pentru bună purtare.

Judecatorul clujean Cristi Danileț Judecatorul clujean Cristi Danileț

Cu toate acestea, puşcăriaşul deosebit de periculos a fost eliberat anul trecut, în baza recursului compensatoriu şi a comis această nouă oroare. Victima sa are arsuri grave pe tot corpul.

Individul este din Drobeta Turnu Severin, însă anul trecut când a ieşit din închisoare a mers în localitatea Dârvari, județul Mehedinți. Nişte prieteni i-au pus la dispoziţie o casă bătrânească. A stat foarte aproape de tânăra pe care acum a nenorocit-o.


Potrivit procurorilor, suspectul ar fi incendiat camera în care se afla fata de 17 ani, iar fratele a fost cel care a scos-o din flăcări. A fost transportată la Spitalul din Drobeta Turnu Severin cu arsuri pe tot corpul, iar sâmbătă starea ei de sănătate s-a agravat. Aşa că a fost transportată cu un elicopter la Craiova.

 


Judecătorul Cristi Danileț: „Avem o problema”

Judecătorul Cristi Danileț mărturisește că el însuși este speriat și revoltat de ferocitatea faptelor, dar spune că legea este imperfectă și i-a obligat pe judecători să pună în libertate foarte mulți deținuți.

Judecătorul mai spune că suntem „impotenți instituțional”, iar cazul Caracal nu a schimbat nimic în sistem, în ciuda impactului emoțional mare pe care l-a avut.


„Paradoxul pe care îl trăim în sistemul nostru de drept este că eliberarea condiționată a unor astfel de indivizi este legală”. E nevoie de o schimbare de legislație, dar și de mentalitate, de o anumită educație, de o pregătire specială a polițiștilor, a magistraților și chiar a populației, a declarat Cristi Danileț.

Cum se face eliberarea condiționată?

Cristi Danileț a explicat când și cum se face, pe ce criterii, o eliberare condiționată a unui deținut, fie el și condamnat pe viață pentru cinci crime.


„În momentul în care este îndeplinită o fracție, deținutul a executat o perioadă importantă din pedeapsă, pentru bună purtare, se face o analiză a situației sale de către o comisie specială din cadrul penitenciarului și se face apoi o propunere de eliberare condiționată către judecătorul de la Judecătorie și insist aici, pentru că astfel de cauze, deși sunt extrem de serioase, se duc direct la judecătorii cei mai tineri, la judecătorii. Acolo, judecătorul se uită puțin în dosar, se uită la lege și trage de multe ori o concluzie, uneori formală: sunt îndeplinite condițiile, îi dăm drumul deținutului”. Aș vrea să spun că avem o problemă mare, și de natură legislativă, dar și de aplicare a legii, pentru că astăzi, cumva, eliberarea condiționată a devenit oarecum formală și mai degrabă o regulă, adică noi am fost cumva obligați, din cauza legislației imperfecte, să punem în libertate foarte mulți deținuți atât în perioada cât a fost în vigoare acea lege oribilă a recursului compensatoriu, cât și în prezent”, a spus Cristi Danileț.

 


CITEȘTE ȘI:

Studenta care a îngrozit România a fost pusă în libertate de la Penitenciarul Gherla după 13 ani de la crima înfiorătoare

 

 

abonare newsletter