Actualitate
Ce se mai aude de Alianța Vestului? Boc: „Finalitatea asocierii se va vedea cel mai bine în exercițiul financiar 2021-2027”
Lansată oficial în decembrie 2018, Alianța Vestului ar urma să își arate beneficiile abia în exercițiul financiar 2021-2027.
Ce se mai aude de Alianța Vestului? Boc: „Finalitatea asocierii se va vedea cel mai bine în exercițiul financiar 2021-2027”Primarul Emil Boc a declarat, într-o intervenție la o emisiune radio, că Alianța Vestului (AVE) a fost concepută în special pentru proiecte ce urmează să fie derulate în cadrul exercițiului financiar 2021-2027. Edilul a arătat că AVE a făcut însă pași concreți în ceea ce privește descentralizarea programelor operaționale la nivel regional, dar și în câteva dintre obiectivele propuse de cele patru metropole.
„Suntem pe drumul bun de realizare a obiectivului pe care ni l-am propus, pe de o parte de a realiza interconectarea regiunii noastre, practic Arad, Oradea, Timișoara, Cluj sunt în acest moment prinse în programele naționale și mă bucur că guvernul României, pe care îl avem în parteneriat a înțeles și necesitatea finanțării Autostrăzii Transilvania, și aceea a realizării trenurilor de mare viteză și de a avea metrou și tren metropolitan la Cluj.
Acea asociere este pentru exercițiul financiar 2021-2027, iar, dincolo de finanțarea de către guvern a acestor obiective enumerate, am obținut descentralizarea programelor operaționale la nivel regional. Fiecare regiune va funcționa ca o autoritate de management. Banii europeni se vor gestiona în fiecare regiune. Facem și noi după 10 ani ceea ce au făcut polonezii de la intrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Emil Boc la DigiFM.
Proiecte comune pe bani europeni, prin Aliența Vestului
Primarii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad şi Oradea au lansat în 8 decembrie 2018 Alianţa Vestului, parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.
Potrivit statului, patrimoniul inițial al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului este de 80.000 de lei. Contribuția participării municipiului Cluj-Napoca la constituirea patriomoniului inițial al Asociației este în valoare de 20.000 de lei (atât vor achita și Oradea, Arad și Timișoara).
De asemenea, există și o cotizație anuală de 0,5 euro pentru fiecare locuitor cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca destinată acoperirii cheltuielilor cu funcționarea aparatului tehnic-operațional.
CITEȘTE ȘI
Calea ferată Cluj-Napoca - Episcopia Bihor va fi reabilitată cu 7,3 miliarde de lei