Actualitate
15 august: Ziua Marinei Române, Sfânta Maria ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni
Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
15 august: Ziua Marinei Române, Sfânta Maria ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni
Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.
Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor
Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ''Elisabeta'', printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă.
De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, ''Delfinul''.
În 1945, această zi festivă a fost marcată şi la Bucureşti, unde s-a bucurat de prezenţa membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, dar şi la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite.
Ziua Marinei zi de sărbătoare prin lege
Potrivit prezentei legi, Ziua Marinei Române se sărbătoreşte anual, pe data de 15 august, fiind o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Ziua Marinei în contextul pandemic: 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române
Anul acesta, Statul Major al Forţelor Navale continuă tradiţia sărbătoririi Zilei Marinei Române, manifestările fiind adaptate noilor condiţii impuse de contextul pandemiei provocată de noul coronavirus SARS CoV-2, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) din 12 august 2020.
Spre deosebire de anii trecuţi, ediţia din acest an a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi se va desfăşura, cu precădere, în mediul online, în perioada 5-15 august, însă vor fi planificate şi defilări ale navelor pe mare şi pe Dunăre, la Constanţa, la Brăila şi la Tulcea, potrivit aceluiaşi comunicat.
Sâmbătă, 15 august, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanţa la Midia, între orele 11,30-13,30, iar pe Dunăre, la Brăila şi la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul, în intervalul orar 10,00-11,00, potrivit comunicatului de presă al MApN.
Concursuri tematice
Pe pagina oficială de Facebook a Forţelor Navale au fost lansate, începând din 5 august, concursurile tematice "Marea în culori" (concurs de fotografie digitală) şi "Ce fac Forţele Navale Române pentru tine?", precum şi proiectele virtuale "Lecţia de istorie", "Oameni în uniformă de marină" şi "Portret de marinar, schimb de generaţii", oferind publicului posibilitatea de a interacţiona şi de a-i cunoaşte mai bine pe marinarii militari.
Ziua tradiţională a porţilor deschise s-a desfăşurat tot în mediul online, la 9 august, când reprezentanţii Marinei Militare Române au prezentat tururi virtuale în porturile Constanţa, Brăila, Mangalia şi Tulcea.
Citește și:
Sfânta Maria: Urări și felicitări pe care le poți transmite persoanelor care își serbează onomastica în 15 august
Sfânta Maria 2020: Tradiții și Superstiții cu ocazia Adormirii Maicii Domnului