Actualitate
Primăria pregătește un REGULAMENT pentru TROTINETE, asemănător celui de taxi. Se dorește reglementarea tarifelor, a amplasamentelor și a numărului maxim
Primarul Emil Boc a dezvăluit că municipalitatea pregătește un proiect prin care să reglementeze funcționarea trotinetelor electrice în Cluj-Napoca.
Primăria pregătește un REGULAMENT pentru TROTINETE, asemănător celui de taxi. Se dorește reglementarea tarifelor, a amplasamentelor și a numărului maxim
Edilul clujean a declarat că este un susțintor al mobilității alternative, inclusiv al trotinetelor electirce, însă aceste servicii trebuie mai bine reglementate, iar legile trebuie respectate. Astfel, el a anunțat că o echipă din Primăria Cluj-Napoca lucrează la un proiect prin care să fie stabilite locurile în care standurile pot fi amplasate sau unde pot fi lăsate trotinetele, după folosire, tariful pentru acest serviciu, dar și un număr maxim de trotinete pe care orașul „le suportă”.
Primarul a ținut să menționeze faptul că firmele care furnizează aceste servicii plătesc deja taxă pentru utilizarea domeniului public.
„Firmele de trotinete, trebuie să se știe foarte clar, că plătesc pentru utilizarea domeniului public. Noi am trimis deja firmei care a adus trotinete la Cluj notificarea să-și achite taxa legală aprobată de către consiliul local, iar acum avem o echipă care pregătește, pentru supunerea în dezbatere, un proiect de regulament care nu trebuie să reglementeze circulația, pentru care există reglementare prin lege, pe unde au voie să circule, nu putem să trecem peste lege, dar putem să stabilim prin acest regulament unde sunt locurile de amplasare și de a lăsa trotineta, să nu fie trotuarul mai mic, nu știu, de doi metri, ca să ai culoar pietonal, anumite zone unde e interzis să lași trotineta, câte trotinete pot fi în acest oraș, ținând cont de nevoile orașului, de capacitate. Trebuie să stabilim aceste lucruri și de aceea am cerut tuturor celor care doresc să vină cu aceste sisteme, pe care, repet, nu le refuz, le consider benefice într-o societate modernă, dar totul reglementat și sigur.
Vom veni cu aceste propuneri și le vorm dezbate cu totți cei interesați pentru a stabili tarife, locații unde să fie lăsate sau luate trotinetele, număr maxim pe care să îl avem în oraș și totul să aibă un aspect civilizat, ordonat. Eu sunt un susținător al mobilității alternative și nu trebuie să îi punem pe unul împotriva altuia, dacă toți respectă regulile, putem trăim în armonie cu toții”, a declarat Emil Boc.
Unde este permisă circulația pe trotinete, în Parcul Central?
În ceea ce privește circulația acestor mijloace în Parcul Cnetral din Cluj, primarul a arătat că trotinetele electrice pot circula legal doar pe pista de biciclete de pe marginea parcului și nu pe aleile cu pietoni.
„Am făcut împreună cu poliția municipiului o amplă campanie de informare a utilizatorilor de trotinete cu privire a condițiile legale de utilizare. S-a mers mai puțin pe partea de amenzi, mai mult pe partea de prevenție. În Parcul Mare, regula legală este de a circula pe pista de biciclete, cea de pe la marginea parcului. Acela este cadrul legal. La recomandarea domnului viceprimar, am pus semne suplimentare, pentru a marca. De la un moment dat, va trebui să ne gândim și la alte soluții, care să faciliteze utilizarea în condiții de siguranță”, a mai spus edilul.
CITEȘTE ȘI
VIDEO. Trotinetiștii, un adevărat pericol în Cluj-Napoca! Drifturi, accidente și pietoni în stare de șoc