Actualitate
Pandemia are și efecte pozitive: au scăzut criminalitatea și numărul accidentelor din județul Cluj
Unul dintre puținele efecte pozitive pe care pandemia de coronavirus le-a avut în prima jumătate a acestui an a fost diminuarea criminalității și a accidentelor petrecute la nivelul județului Cluj.
Pandemia are și efecte pozitive: au scăzut criminalitatea și numărul accidentelor din județul Cluj
Potrivit unei informări a Autorității Teritoriale de Ordine Publică Cluj, în primul semestru al anului 2020, poliţia a fost sesizată (prin plângere, denunţ, acte încheiate de alte organe de constatare sau sesizare din oficiu) despre comiterea unui număr de 6.688 infracţiuni, înregistrându-se o scădere de 15,54% a criminalităţii sesizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Distribuţia infracţiunilor sesizate pe categorii este următoarea: 63,53% sunt infracţiuni judiciare, 9,37% sunt infracţiuni economico-financiare, iar 27,09% sunt infracţiuni de altă natură.
Au scăzut infracțiunile contra persoanei
În primul semestru al anului 2020, numărul infracţiunilor contra persoanei a înregistrat o scădere cu 14,34% faţă de perioada similară a anului trecut, datorită scăderii numărului infracţiunilor contra integrităţii corporale sau sănătăţii cu 21,04%.
Totodată, din analiza indicatorilor statistici privind evoluţia criminalităţii grave rezultă că în primele şase luni ale anului 2020, s-au înregistrat 5 fapte de omor (dintre care patru asupra unui membru al familiei) şi trei fapte de tentativă de omor (acelaşi număr ca şi în perioada similară a anului 2019).
Mai puține furturi, în pandemie
În privinţa criminalităţii contra patrimoniului, menționăm că în primele 6 luni ale anului 2020 a fost înregistrată o diminuare a acestui gen de infracțiuni cu 19,45%, datorită scăderii numărului infracţiunilor de furt cu 28,63%.
În economia infracţiunilor patrimoniale, ponderea cea mai mare o ocupă infracţiunile de furt, respectiv 56,58% din totalul infracţiunilor patrimoniale. Trebuie menţionat, de asemenea şi că numãrul infracţiunilor de furt din buzunare, poşete şi genţi, furt din locuinţe, furt din autovehicule şi a furtului din societăţi comerciale înregistrat o diminuare cu 58,35%, 21,68%, 12,89%, respectiv cu 11,14%. De asemenea, şi numărul infracţiunilor de furt de auto a scăzut cu 56%.
În judeţul Cluj au fost înregistrate 322 infracţiuni stradale, cu 172 infracţiuni mai puţine decât în perioada similară din 2019. Distribuţia infracţiunilor sesizate pe categorii evidenţiază faptul că 86,95% dintre acestea sunt infracţiuni de furt, iar 4,65% sunt infracţiuni de tâlhărie.
Numărul accidentelor s-a diminuat
În primele şase luni ale anului 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, accidentele rutiere produse pe raza judeţului Cluj au înregistrat un trend descendent, având în vedere faptul că s-au produs 408 accidente rutiere, cu 110 mai puţine faţă de sesemstrul I 2019.
35,29% din totalul accidentelor rutiere produse în primele şase luni ale anului 2020, au fost raportate ca accidente rutiere grave.
Din punctul de vedere al consecinţelor producerii accidentelor rutiere grave, indicatorii analizaţi evidenţiază faptul că, în prima jumătate a acestui an, cele 144 accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 22 persoane, cu rănirea gravă a 143 de persoane şi rănirea uşoară a 39 persoane.
CITEȘTE ȘI
Bilanț sumbru pe drumurile din Cluj, în 2019: 385 de accidente grave, soldate cu 39 de decese