Actualitate

Cluj-Napoca, orașul de miliarde! Primăria pregătește o investiție de 2 miliarde de euro. Boc: „Dacă suntem destul de deştepţi, ne modernizăm oraşele prin fonduri europene”

Clujul așteaptă proiecte în valoare de două milioane de euro din fonduri europene, alocate pentru modernizarea orașului, anunță Emil Boc.

Cluj-Napoca, orașul de miliarde! Boc pregătește o investiție de 2 miliarde de euro Cluj-Napoca, orașul de miliarde! Boc pregătește o investiție de 2 miliarde de euro

 


 


Emil Boc pregătește două mari proiecte de modernizare a orașului Cluj-Napoca, în valoare de două milioane de euro din fonduri de la Uniunea Europeană.

 


Primarul Clujului vrea să urmeze conceptele care au fost promovate la Bruxelles, precum orașele verzi, reziliența și digitalizarea. Modernizarea atât din punct de vedere al tehnologiei, dar și al traiului de viață, condițiilor de mediu, sănătății populației.

„Să rămânem la aceste concepte - verde, digital, rezilienţă - pentru că este vorba de calitatea vieţii. Din această perspectivă, banii vin de la Bruxelles, proiectele şi planurile vin de la noi. Dacă avem planuri, putem avea succes. De exemplu, în Cluj-Napoca am implementat proiecte în valoare de peste 200 de milioane de euro, iar acum implementăm proiecte în valoare de alte 200 de milioane de euro. De asemenea, chiar acum pregătim proiecte în valoare de două miliarde de euro. Încercaţi să folosiţi banii europeni ca pe o sursă alternativă de investiţii pentru a moderniza oraşul. Pentru că, din păcate, bugetul nostru nu este foarte mare. Bugetul nostru pentru investiţii este mai mic de 100 de milioane de euro pe an. Dar am dublat acest buget folosind fonduri europene. Deci acestea sunt sfaturile mele: identificaţi avantajele competitive, promovaţi oraşul prin aceste avantaje şi aduceţi bani. Şi ţineţi banii în comunitate cât de mult puteţi, este important”, declară Emil Boc potrivit Business Magazine.


Pe lângă atragerea unei sume enorme ca asta, edilul le oferă și trei sfaturi primarilor din alta orașe.

Sfaturile edilului Emil Boc pentru alți primari

Emil Boc a afirmat că există trei sfaturi pe care le-ar oferi oricărui primar din orașele din România, în cadrul evenimentului online EUROSFAT 2020. Așadar, primarul din inima Transilvania sfătuiește alți primari să identifice avantajele competitive ale orașului, să îț promoveze prin aceste avantaje și să găsească surse alternative pentru finanțarea bugetului local, prin care să modernizeze orașul, dar să țină strâns de bani.


„Identificaţi avantajele competitive ale oraşului, branduiti oraşul şi aduceţi locuri de muncă în acest sens. Al doilea aspect ar fi banii, desigur. Nu te poţi aştepta ca toate resursele să fie ale oraşului, ai nevoie de parteneriate public-privat pentru a construi. Iar noi în Europa de Est încă avem avantajul fondurilor europene. Dacă suntem destul de deştepţi, ne putem moderniza oraşele folosind fonduri europene. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult”, sfătuiește primarul.

Emil Boc a mai vorbit și despre curajul politic pe care trebuie să îl deții ca primar. Mai vorbește și despre viziunea, lucrurile făcute pe termen lung.


„Trebuie să rămâi foarte puternic pe poziţie pentru că tu ştii că aceea este direcţia în care trebuie să mergi şi ştii rezultatele care vor apărea peste câţiva ani. Una dintre deciziile luate pentru zona pietonală este faptul că am micşorat spaţiul destinat maşinilor. Unele zone erau pline cu maşini, acum sunt pline cu terase. A fost un fel de revoluţie. «De ce faceţi asta? O să fie un dezastru!» mi se zicea. Şi le-am spus «Uite, dacă schimbăm de la patru la opt benzi pentru maşini, mâine toate cele opt benzi vor fi pline cu maşini. Nici nu mai contează cât de mult spatiu creezi, tot va fi plin de maşini. Hai să ne schimbăm modul de a gândi, să mergem către ceva alternativ». Bineînţeles, acum oamenii sunt fericiţi, a fost decizia corectă. Da, curajul politic este important. Dacă eşti primar doar ca să faci lucrurile ca de obicei… toţi pot face asta. Ca primar trebuie să ai viziune, trebuie să te ţii de acea viziune, să ţi-o asumi. Altfel, nu ai succes”, a adăugat primarul municipiului Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI;

Dezbaterea privind trotinetele electrice a încins spiritele. Operatorii cer mai puține reguli/ Boc: „Nu știu la București ce faceți, dar la Cluj veți avea reglementare”

 

Cluj-Napoca, aproape de CARANTINĂ! Rata de infectare a crescut: „Vom ajunge în scurt timp să depășim trei la mie”

 

abonare newsletter