Actualitate

5 ani de la Colectiv. 65 de vieți pierdute în cea mai mare tragedie din ultimii ani în România. Cine a plătit ?

30 octombrie 2015 va rămâne pentru totdeauna o zi neagră pentru familiile celor 65 de tineri care și-au pierdut viața în incendiul de la Colectiv.

 

 


Un concert de muzică rock s-a transformat într-o adevărată tragedie după ce 65 de tineri au decedat din cauza arsurilor provocate în clubul Colectiv din București.

 


Procesul este abia la început și se desfășoară extrem de greu,  în timp ce unul dintre vinovați sfidează  zi de zi familiile victimelor.  Cristian Popescu Piedone era primar al Sectorului 4 la vremea respectivă, iar acum a fost reales în funcția de edil pentru Sector 5, deși este văzut de mulți oameni principal vinovat pentru tragedia de la Colectiv.  Piedone a demisionat la vremea respectivă după ce mii de oameni au organizat proteste pentru că edilul ar fi acordat autorizația de funcționare clubului respectiv.

Ce a schimbat tragedia de la Colectiv ?

În noaptea tragediei s-au stins 26 de persoane, ulterior fiind confirmate alte decese în spitalele din București. În tragedia de la Colectiv au murit jurnaliști, fotografi, olimpici și studenți. Mulți dintre cei implicați au murit cu zile, deoarece România nu beneficia de atât de multe paturi pentru marii arși. În ultimii ani numărul paturilor pentru marii arși s-a dublat și a ajuns la 23 în toată țara.


Autorizațile de funcționare pentru cluburi și localuri nu au mai fost acordate atât de ușor, iar organizatorii de evenimente au evitat să permită accesul într-un număr atât de mare într-o încăpere.

Cine plătește pentru tragedia de la Colectiv

Tribunalul București l-a condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare pe Cristin Popescu Piedon în primă instanță. George Anastasescu Costin Mincu și Paul Gancea, patronii clubului Colectiv au primit 11 ani și  8 luni de închisoare fiecare.


Aurelia Iofciu, fostă angajată a Primăriei Sectorului 4, a primit și ea 8 ani de închisoare cu executare.  Daniela Niță, administratoarea firmei de artificii, a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare, pirotehnistul Moise Marian la 10 ani, iar Cristian Niță, patronul firmei de artificii a primit trei ani și jumătate de închisoare

Ramona Moțoc și Larisa Ganea, foste angajate a Primăriei Sectorului 4, s-au ales cu pedepse de șapte ani, repsectiv trei ani de închisoare. Antonina Radu și George Petrică Matei, ambii pompieri, au fost condamnați la câte nouă ani și 2 luni de închisoare.


Familile victimelor de la Colectiv vor primi daune morale de 42 de milioane de euro, unele dintre familii primind câte 500.000 de euro.

Pe lângă daunele morale, cei care au fost găsiți vinovați trebuie să plătească toate cheltuielile de spitalizare pentru persoanele decedate, dar și pentru restul victimelor care au ajuns la spital.

La cinci ani de la evenimentul tragic, clujenii sunt chemați să protesteze vineri, 30 octombrie, în fața Monumentului Memorandiștilor pe de strada Eroilor din Cluj-Napoca, în memoria victimelor incendiului de la clubul Colectiv. 

abonare newsletter